Volledig scherm
De stadsbaantunnel in Utrecht. © AD

Wéér problemen in Stadsbaantunnel: dak lekt

De Stadsbaantunnel in Leidsche Rijn kampt met lekkages. Een van de twee tunnelbuizen is ruim een halve week dicht geweest vanwege opvriezend vocht.

Tijdens de vorstperiode in februari ontstond ijspegelvorming en bevroren natte weggedeelten doordat vocht op het asfalt terecht kwam. De tunnel is toen kort dicht geweest, wat de gemeente gelegenheid gaf pekel te strooien en de ijspegels te verwijderen. 

Half maart bleken de  lekkages fors te zijn gegroeid. Omdat er regen en daarna vorst verwacht werd verwacht is de oostelijke tunnelbuis (verbinding van noord naar zuid) preventief afgesloten. ,,Deze afsluiting was noodzakelijk om de veiligheid voor het verkeer te waarborgen'', schrijft wethouder Kees Geldof (Leidsche Rijn) in een brief aan de gemeenteraad. De tunnelbuis was dicht van vrijdagavond 16 maart tot woensdagochtend 21 maart.

Urgenter

Kleine lekkages in de oostelijke buis waren al sinds de opening in 2015 bekend bij de gemeente. In 2017 is geprobeerd de problemen te verhelpen, maar dit leidde niet tot verbetering. Omdat andere problemen bij de tunnel urgenter waren, zijn de lekkages met rust gelaten. De gevolgen werden wel in de gaten gehouden. De groei van de lekkages kwam desondanks onverwacht voor de gemeente. ,,Uiteraard gaan we in kaart aan het brengen hoe de lekkages zijn ontstaan en hoe we deze kunnen oplossen. De komende maanden wordt hiertoe nader onderzoek uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf'', meldt wethouder Geldof.

Quote

Uiteraard gaan we in kaart aan het brengen hoe de lekkages zijn ontstaan en hoe we deze kunnen oplossen.

Wethouder Kees Geldof

De lekkages vormen een nieuwe hoofdstuk in tegenvallers rondom de tunnel onder het Berlijnplein. Vorige zomer viel er een stuk beton uit de pergola op de middenberm. De constructie werd daarna omwikkeld met speciaal folie om ongelukken te voorkomen. De tunnel was weken afgesloten vanwege de werkzaamheden. De slagbomen gingen ook dicht voor onder meer een aanpassing aan de hard- en software. Aanpassingen aan de pergola hebben de vorst wel goed doorstaan, aldus Geldof.

De 490 meter lange tunnel parallel aan de Leidsche Rijntunnel in de A2 is een belangrijke verbindingsweg is tussen het noordelijk en zuidelijk deel van Leidsche Rijn. De gemeente Utrecht draait zelf op voor financiële tegenvallers. De bouwer, VKB-Noord, ging voor de openstelling failliet. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht