Weer ramkraak bij ICI Paris in Leidsche Rijn Centrum, Utrechters van 26 en 17 jaar aangehouden

UpdateParfumwinkel ICI Paris XL in het gloednieuwe Leidsche Rijn Centrum is opnieuw doelwit geweest van een ramkraak. De politie heeft twee Utrechters, van 26 en 17 jaar, aangehouden nadat hun auto was gecrasht op de Waterlinieweg. 

Volledig scherm
De vluchtauto reed in tegengestelde richting over de Waterlinieweg en crashte ten hoogte van Lunetten. © Koen Laureij

Twee weken geleden, nog geen twaalf uur na de opening van de winkel aan de Parijsboulevard, was het voor de eerste keer raak. Vanochtend vroeg werd opnieuw de voordeur geramd en gingen de dieven er met een onbekende buit vandoor. 

De politie was hen snel op het spoor. De vluchtauto, een Audi, reed in tegengestelde richting over de Waterlinieweg en crashte ten hoogte van Lunetten. De politie heeft de rijbanen vanaf knooppunt Hoograven richting Lunetten afgesloten voor onderzoek. Er werden onder meer honden ingezet, waarna de twee mannen werden aanhouden.  

Het gaat om twee Utrechters van 26 en 17 jaar, meldt een politiewoordvoerder. ,,Het was al snel bekend in wat voor soort auto ze reden. De auto is gecrasht op de Waterlinieweg en toen was het voor hen einde oefening.’’ De 17-jarige raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht. Mogelijk was er een derde persoon bij betrokken, maar die is niet gevonden.

Betonblokken

Na de eerste ramkraak werden snel betonblokken voor de pui van ICI Paris XL geplaatst, maar die hebben een tweede ramkraak dus niet kunnen voorkomen. Bouwvakkers die donderdagochtend vroeg in het winkelcentrum aan het werk zijn, verbazen zich over de nieuwste gebeurtenis. Tegelijkertijd weten ze dat de beveiliging van de winkel nog niet optimaal is. De grijze betonblokken voor de pui zijn namelijk niet vastgezet, maar liggen los. Het trottoir is nog niet klaar. Eén van de twee blokken is vermoedelijk door de ramkrakers aan de kant geschoven.  

Een bewoner van een appartement aan de overkant hoorde vannacht een klap. ,,Ik ging snel kijken, maar toen waren ze al weg.’’

Die ramkrakers hadden het voorzien op producten onder meer Dior, Yves Saint Laurent en Chanel. De stellingen van de luxe merken zijn leeggehaald.

Quote

Dit gebeurt helaas in grote steden, dus ook in Leidsche Rijn. Gelukkig zijn er twee aanhoudin­gen verricht

Rogier Hendriks, commercieel directeur, a.s.r. vastgoed

De ramkrakers hebben de Audi gebruikt om de pui te rammen en gingen er daarna met dezelfde auto vandoor. De politiewoordvoerder zegt nog niets te kunnen zeggen over de buit. ,,We bekijken of er een verband is met de eerste ramkraak.’’ Twee weken geleden bleven de daders uit handen van de politie.

A.s.r. vastgoed, de eigenaar van het winkelcentrum, gaat met ICI Paris XL in overleg over extra veiligheidsmaatregelen. Commercieel directeur Rogier Hendriks: ,,Dit gebeurt helaas in steden, dus ook in Leidsche Rijn. Na de eerste keer zijn betonblokken als tijdelijke voorziening geplaatst. We gaan met de winkelier overleggen over, bijvoorbeeld, het aanbrengen van rolluiken.’’ 

Het vastgoedbedrijf denkt ook na over definitieve veiligheidsmaatregelen als de inrichting van het gebied klaar is, zoals beweegbare palen. ,,Gelukkig zijn er twee aanhoudingen verricht.’’ Hendriks hoopt dat de arrestaties nieuwe ramkrakers afschrikt.

Het personeel is geschrokken van de nieuwste kraak, zegt woordvoerder Selma Nederhoed van de parfumerieketen. ,,Het is heel spijtig dat het is gebeurd.’’

Mist

Na de eerste keer zijn mistgeneratoren aangebracht. Bij inbraak wordt mist de winkel in geblazen, die het zicht van criminelen bemoeilijkt. De apparatuur heeft er mogelijk aan bijgedragen dat nu wel aanhoudingen zijn verricht, zegt de woordvoerder. Over extra beveiligingsmaatregelen kan ze nog niets zeggen. Naar verwachting is de winkel rond het middaguur weer open.

Volledig scherm
Vanochtend vroeg werd opnieuw de voordeur van ICI Paris XL in Leidsche Rijn Centrum vernield. © Michiel van Beers

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht