Volledig scherm
Gereedschappen van de plofkrakers © Facebook/Alex Talash

Weer vijf plofkrakers van Utrechtse
Audi-bende aangehouden

Vijf leden van de Utrechtse Audi-bende zijn gisternacht in verschillende steden in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen opgepakt. Twee van hen hadden net daarvoor geprobeerd een geldautomaat in de stad Hagen tot ontploffing te brengen.

De twee mannen die daarbij werden aangehouden zijn 42 en 26 jaar. Of ze uit de stad Utrecht komen of de directe omgeving, kon de politie nog niet zeggen. Een woordvoerder wist wel dat de vijf mannen die in de omgeving van Keulen werden opgepakt allemaal van Marokkaanse of Surinaamse afkomst zijn.

Gasflessen

De plofkraak in Hagen mislukte omdat de verdachten er niet in slaagden de gasflessen tot ontploffing te brengen. De gewaarschuwde politie kon de twee mannen daarop oppakken.

Na de mislukte kraak en de arrestatie van het duo, deed de politie nog onderzoek in vijf garageboxen in Hagen, Wuppertal, Duisburg, Dormagen en Keulen en in een huis in Duisburg. Daar werden twee auto’s, een kleine vrachtwagen, twee scooters, gasflessen en kraaienpoten gevonden. Het onderzoek door de Duitse politie naar deze groep was al sinds oktober vorig jaar gaande. De mannen hadden de garageboxen en het huis gehuurd. Volgens een woordvoerder van de Duitse politie werd het huis als uitvalsbasis gebruikt.

De politie in Keulen vermoedt dat de opgepakte mannen voor minstens twaalf plofkraken in Duitsland verantwoordelijk zijn.

Audi-bende

Volgens de Nederlandse politie bestaat de gehele Audi-bende uit zo’n 250 personen, allemaal afkomstig uit de regio Utrecht. Naarmate de geldautomaten in Nederland beter beveiligd werden, zochten de criminelen hun heil in Duitsland. Met gestolen, snelle Audi’s reisden ze ’s nachts vanuit Utrecht naar steden over de grens in Duitsland.

Na de kraak reden ze vaak met hoge snelheid terug naar Nederland. Daarbij ging het onder meer gruwelijk fout in februari vorig jaar, toen de auto van drie jonge Utrechters crashte op de snelweg A59 in Duitsland, niet ver van Venlo. Twee jongemannen van 22 jaar uit het Utrechtse Kanaleneiland overleefden de crash niet, de derde werd gearresteerd.

Volledig scherm
Gasflessen van de plofkrakers © Politie Keulen

De mannen die werden opgepakt, worden binnenkort voorgeleid aan de rechter-commissaris. Voorlopig zitten ze vast.       

Volledig scherm
De spullen van de plofkrakers © Politie Keulen
Volledig scherm
De spullen van de plofkrakers © Politie Keulen

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht