De derde kolk van de Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein vlak voor de officiële opening door Prinses Beatrix op 6 februari. De weg langs de sluis moet hier nog worden aangelegd.
Volledig scherm
De derde kolk van de Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein vlak voor de officiële opening door Prinses Beatrix op 6 februari. De weg langs de sluis moet hier nog worden aangelegd. © Koen Laureij

Wegen rond Beatrixsluis weer open voor verkeer

Anderhalve maand na de officiële opening van de derde kolk van de Beatrixsluis, gaan ook de omliggende wegen open voor het verkeer. Fietsers en voetgangers kunnen dan de hele route langs de oostoever afleggen, automobilisten kunnen binnenkort weer via de Lekdijk-Oost naar Tull en ’t Waal.

Rijkswaterstaat stelt de wegen direct na Pasen op 23 april weer open. Alleen aan de westkant van het sluiscomplex blijft de Voorhavendijk nog twee maanden dicht, omdat aan die kant de oude sluiskolk nog gerenoveerd wordt.

De wegen rond de Beatrixsluis zijn meer dan twee jaar afgesloten of omgelegd geweest voor de bouw van de derde sluiskolk. Daarvoor moest de dijk tientallen meters landinwaarts verlegd worden en twee kazematten van de waterlinie verplaatst.

Nieuwe verkeerssituatie

Aan de oostkant waren tijdens de hele bouw van de derde kolk tijdelijke wegen opengesteld. Aan die situatie komt nu een eind. Vanaf dinsdag 23 april geldt hier een nieuwe en permanente situatie. De verlegde Lekdijk Oost is dan open voor alle verkeer. Dat betekent dat de tijdelijke verbinding via de Achterweg wordt opgeheven voor gemotoriseerd verkeer. Doorgaand gemotoriseerd verkeer rijdt vanaf dan over de Lekdijk onder de A27 door naar Tull en ’t Waal en verder. 

Voor fietsers (en wandelaars) gaat het hele pad langs de oostkade van het Lekkanaal, het Sluispad, open. Het noordelijke deel was al open sinds voorjaar 2018, maar vanaf 23 april kan men weer het hele traject langs het water afleggen. Ter hoogte van de Prinses Beatrixsluis kunnen fietsers en wandelaars via de nieuw aangelegde tunnel het Waterliniedok passeren en hun weg langs de derde kolk naar de verlegde Lekdijk vervolgen.

Bankjes

Fietsers die vanuit Nieuwegein over de brug voor langzaam verkeer komen, kunnen direct over de brug naar beneden afbuigen richting de Lekdijk. Langs de fiets- en wandelroute zijn bankjes neergezet op uitkijkplekken waar men mooi zicht heeft op de sluis. Vanaf het fiets- en wandelpad is ook goed zicht op de verplaatste kazematten en de andere verplaatste objecten van de Nieuw Hollandse Waterlinie.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht