Volledig scherm
© Hans Roggen

Wegvallen van subsidie einde Oud Amelisweerd

Museum Oud Amelisweerd sluit noodgedwongen de deuren. Het Utrechtse college wees de subsidie-aanvraag af. Dat is de nekslag, zegt het museum.

Quote

We lopen op ons tandvlees. Dat kun je niet eeuwig volhouden

Yvonne Ploum, directeur MOA

,We hebben die subsidie niet uit luxe aangevraagd. We hebben het echt nodig,'' zegt Yvonne Ploum, directeur van Museum Oud Amelisweerd (MOA). ,,Als het college niet terugkomt op haar besluit om ons de subsidie te weigeren, dan gaan we dicht. De nieuwe tentoonstelling is dan de laatste.''

Museum Oud Amelisweerd, gehuisvest in een oud landhuis in natuurgebied Amelisweerd op de grens van Utrecht en Bunnik, opende in 2014 de deuren. Het herbergt de collectie van het afgebrande Armandomuseum uit Amersfoort, een collectie zijden Chinees behang, en ook het gebouw zelf is een museum op zich.

De jaarrekening van vorig jaar is nog niet gepubliceerd, maar volgens Ploum gaat het goed met het MOA. ,,Het is hartstikke druk bij de tentoonstelling van de fotograaf Stephan Vanfleteren. We kunnen onze rekeningen betalen. We doen het met 3 fte's. We werken heel erg hard, hebben vorig jaar allemaal uren ingeleverd en zijn nóg efficienter gaan werken. We lopen op ons tandvlees. Dat kun je niet eeuwig volhouden. Daarom hebben we de subsidie aangevraagd.'' Het museum vroeg 75.000 euro per jaar. Utrecht had al besloten tien jaar lang geen cultuursubsidie te verstrekken aan het MOA en houdt daar aan vast, zegt cultuurwethouder Kees Diepeveen (GroenLinks).

Quote

Erg jammer als ze het niet zouden redden. Ik ben benieuwd naar het plan B van het college, want sluiting heeft ook financiële gevolgen

Aline Klip, raadslid D66

Waarde
Volgens Ploum is het onmogelijk de 75.000 euro zelf op te hoesten. ,,We zijn heel erg beperkt door ons gebouw. Het is kwetsbaar en beperkt toegankelijk. De horeca is zelfstandig. Maar we hebben wel sponsoren aangetrokken, er is een MOA-kring opgericht. Onze begroting is een paar ton, dan is 75.000 euro veel.''

Wethouder Diepeveen laat weten het jammer te vinden dat het MOA niet geslaagd is in haar missie om het museum te laten draaien zonder subsidie van de gemeente Utrecht.

Een adviescommissie noemde MOA van grote toegevoegde waarde voor Utrecht. ,,Deze bijzondere buitenplaats moet voor de stad bewaard blijven. Het museum onderscheidt zich met de unieke combinatie van collecties op het gebied van beeldende kunst en cultureel erfgoed.'' Dat maakt het besluit van het college voor Ploumen nog moeilijker. ,,Ze draaien ons willens en wetens de nek om. We zijn echt ontdaan."

D66, de grootste partij in Utrecht, noemt het zuur als het MOA sluit. Raadslid Aline Knip: ,,Erg jammer als ze het niet zouden redden. Ik ben benieuwd naar het plan B van het college, want sluiting heeft ook financiële gevolgen.'' De gemeente is eigenaar van het gebouw en loopt dus huurinkomsten mis als MOA sluit.

Oppositiepartij PvdA wil uitzoeken wat er vroeger precies is afgesproken over de subsidie.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht