Volledig scherm
Twee GroenLinksers in gesprek met inwoner Vianen op de kick-off van de gemeenteraadsverkiezingen Vijfheerenlanden op 21 november. © Astrid Pel

Weinig animo voor kick-off verkiezingen Vijfheerenlanden

De acht politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen Vijfheerenlanden op 21 november, gingen zaterdag op tournee door het Zederikse Meerkerk, Vianen en Leerdam. 

Op het warmst van de toch al hete herfstdag streek het verkiezingscircus neer aan de Voorstraat in Vianen. ,,Het is veel te warm voor verkiezingspraatjes,'' vindt de Viaanse Ria Timmerman die als een van de weinigen toch de moeite heeft genomen om zich in het stadhuis zich te laten informeren door lijsttrekkers en (potentiële) gemeenteraadsleden van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. 

Ria: ,,Er is zo te zien weinig animo voor politiek in Vianen, maar als je op Facebook ziet hoe fanatiek er gereageerd wordt op het nieuwe bruggetje dat er hier in Vianen is gekomen, dan vraag je je toch af of mensen beseffen dat zo'n bruggetje ook juist iets is waar de lokale politiek over gaat. Onder zo'n bericht op Facebook staan wel 222 reacties.''

Als ze maar gaan stemmen

,,Als de inwoners op 21 november maar gaan stemmen. Dat is veel belangrijker,'' is de gezamenlijke reactie van wethouders Verweij (CDA) en Wijnmaalen (SGP) op het geringe enthousiasme in Vianen voor de kick-off.

Achter het tafeltje binnen van GroenLinks staat Sander Gerrits. Deze partij is helemaal nieuw in dit gebied. Sander staat op plek 5 van de lijst. Hij heeft wel goede hoop voor een mooie uitslag voor GroenLinks maar vindt het ook nog lastig in te schatten. ,,Iedereen is welkom in onze partij. We hebben een vrij algemeen partijprogramma omdat het hier voor ons de eerste keer is en zetten vooral in op het bewaren van de eigenheid van alle dorpen. Maar dat doet geloof ik elke partij.''

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Arie Keppel (SGP) tijdens de kick-off in Vianen van de verkiezingen voor de gemeenteraad op 21 november. © Astrid Pel

Klaagzang

Over de Voorstraat loopt Michel Koning met zijn partner en hij wordt aangehouden door SGP-lijsttrekker Arie Keppel. De Leerdamse Keppel krijgt meteen een klaagzang over de vernieuwde Voorstraat in Vianen over zich heen. ,,Er zijn hier nog veel te veel auto's en je kunt echt niet rustig over de weg lopen,'' is de kritiek van Koning. 

Het valt Keppel ook op dat hij tijdens het gesprek verschillende keren weg moet springen voor een auto. ,,Maar toch is dit een mooie straat,'' probeert hij het gesprek een andere kant op te sturen. Dat lukt en Michel Koning gaat met een A4'tje met daarop puntsgewijs de SGP-standpunten huiswaarts. Dan is er alweer een uur om en verdwijnt de karavaan naar de derde en laatste stop Leerdam.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht