Volledig scherm
De pamflet voor de bijeenkomst met 'haatimams' in Overvecht © AD

Weinig belangstelling voor omstreden benefietgala Utrecht

In Partycentrum Luxury in de Utrechtse wijk Overvecht is vanmiddag het omstreden benefietgala van de organisatie World Wide Relief begonnen. Het gala is omstreden omdat hiervoor enkele radicale moslimsprekers waren uitgenodigd. De belangstelling lijkt vooralsnog niet erg groot.

Enkele tientallen bezoekers zijn de kassa gepasseerd. De veiligheidsmaatregelen zijn daarbij streng. Voor het betreden van de zaal worden bezoekers gescand. De politie rijdt opzichtig door de wijk.

In de zaal is plek voor 800 bezoekers, mannen en vrouwen worden van elkaar gescheiden. Zij betreden ook via verschillende ingangen het partycentrum. Over het gala zijn eerder vragen gesteld door CDA en ChristenUnie in de Tweede Kamer.

Radicale opvatting
Luxury wilde aanvankelijk af van het gala, toen bleek dat er radicale sprekers hun opwachting zouden maken. Na overleg met gemeente, politie en openbaar ministerie is besloten het evenement toch door te laten gaan.

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen zag vooraf geen reden in te grijpen. Het hebben van een radicale opvatting is niet strafbaar. ,,We tolereren echter geen opvattingen die haat zaaien of oproepen tot geweld.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht