Volledig scherm
De protesterende studenten

Weinig studenten op Centraal tijdens spitsprotest

Op station Utrecht Centraal heeft vanmorgen een klein groepje studenten geprotesteerd. Zo'n twintig studenten verzamelden zich aan de Jaarbeurszijde om de NS duidelijk te maken dat ze vinden dat ze in de spits moeten kunnen reizen.

Volledig scherm
Een groepje studenten

De drukte viel echter flink mee. De trein van Tilburg naar Utrecht was wel vrij vol, maar het lijkt erop dat het hier slechts forenzen betrof die onderweg waren naar werk.

De studenten protesteren tegen de NS, die voorstelde om lesroosters zoveel mogelijk aan te passen zodat studenten buiten de spits reizen. Via een evenement op Facebook gaven 28.000 studenten in de spits te gaan reizen. Op de Utrechtse editie kondigden 268 studenten acte de présence aan. Gekleed in de kleuren rood, wit, blauw en oranje wilden de studenten duidelijk maken dat zij het openbaar vervoer nodig hebben.

De overeenkomst tussen de universiteitsbesturen en NS moet de oplossing worden voor te drukke treinen en zou bovendien een besparing van 200 miljoen op de OV-studentenkaart opleveren. De tijden waarop colleges worden gegeven worden in de nieuwe overeenkomst verspreid over de dag, zodat studenten niet meer allemaal tegelijkertijd in de spits hoeven te reizen. De Universiteit Utrecht heeft aangegeven dat dat niet haalbaar is. Voor de Hogeschool Utrecht is het wel mogelijk.

Rover
Reizigersvereniging Rover is tegen de actie van studenten die dinsdag protesteren tegen de mogelijke verschuiving van college-uren om het openbaar vervoer in de spits te ontlasten. Over dat de actie is 'mislukt' wil de woordvoerder geen meningen doen. ,,Dat is niet aan ons. Maar ik denk niet dat de actie veel heeft uitgehaald. Als studenten willen strijden tegen dit voornemen, dan moeten ze dat met hun school bespreken. Dat heeft waarschijnlijk het meeste zin. 

Rover-voorman Arriën Kuyt vindt dat studenten mee moeten werken: ,,Er zijn een heleboel mensen die niet in de spits reizen, want je krijgt over het algemeen korting als je buiten de spits reist. Alleen studenten hebben merkwaardig genoeg een kaart waarbij je óók in de spits mag reizen. Terwijl die kaart niet door henzelf betaald wordt, maar door het ministerie. Dus het is helemaal niet zo gek dat je er aan meewerkt''.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht