Volledig scherm
© ANP

Weinig vuurwerkschade: beloning voor jongeren Wijk bij Duurstede

De eerste inventarisatie van de vuurwerkschade in Wijk bij Duurstede leert dat deze fors lager uitvalt dan vorig jaar. Dat betekent dat de jongeren in Wijk binnenkort beloond worden met een fors bedrag om leuke dingen mee te doen.

PCG-wethouder Hans Marchal: ,,Onze campagne om jongeren te belonen voor goed gedrag is een succes. Nog niet alle schadeposten zijn bekend, maar het overheersende beeld is dat er nauwelijks schade is ontstaan door vuurwerk of vernielingen. Het kan niet anders dan dat onze campagne in samenwerking met de jongerenwerker positief uitpakt. Ook het feest in een tent voor jongeren in Langbroek is vlekkeloos verlopen.”

Vorig jaar werd rond de jaarwisseling in Wijk bij Duurstede voor 13.000 euro vernield aan kliko’s, lantaarnpalen, verkeersborden, hondenpoepbakken en ondergrondse containers. Zonde van het geld, vond Marchal, die de campagne bedacht om jongeren te belonen als er dit jaar voor minder dan 10.000 euro aan schade zou zijn. Minimaal zouden ze dan op 1.000 euro kunnen rekenen. Hoe lager de schadepost, hoe hoger de beloning. Komt de schade dit jaar bijvoorbeeld op 4.000 euro uit dan krijgen de jongeren, naast het minimumbedrag van 1.000 euro, nog een bonus van 6.000 euro.

Kleine bedragen

Maandag 8 januari maakt burgemeester Tjapko Poppens in zijn nieuwjaarstoespraak bekend welk bedrag de jongeren krijgen voor hun goede gedrag. Deze week worden de schadeposten op een rijtje gezet. Marchal verwacht dat het slechts een paar kleine bedragen zullen zijn. Tot nu toe is hem alleen een kapot verkeersbord bekend en een ruit van een bushokje die aan diggelen ligt. Maar die ruit wordt waarschijnlijk niet meegerekend, omdat het geen gemeente-eigendom is. 

Marchal: ,,Op korte termijn gaan we met de jongeren bespreken waar het geld aan besteed gaat worden. Als dat een skatebaan wordt, moet hij er in het voorjaar zijn. Het is nu zaak om de jongeren vast te houden.”

Na het succes van de campagne is Marchal niet van plan achterover te leunen. ,,Dit was de aftrap. De actie krijgt zeker een vervolg. Van een gedragspsycholoog heb ik begrepen dat belonen hét middel is om slecht gedrag te beïnvloeden. Wel moet er altijd een sterke prikkel zijn om een uitdagend doel te halen.” Dat betekent volgens hem dat de grens van 10.000 euro volgend jaar op z'n minst met enkele duizenden euro’s verlaagd zal worden.

  1. De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderkamertje in Zuilen
    PREMIUM
    2brothersonthe4thfloor

    De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderka­mer­tje in Zuilen

    Met Never Alone en Dreams bestormden de Utrechtse broertjes Bobby en Martin Boer uit Zuilen 25 jaar geleden wereldwijd de hitlijsten. Het sprookje begon op de vierde verdieping van een portiekflat aan de Boelesteinlaan bij moeder thuis. Daar knutselden Bobby en Martin dag en nacht aan muziek. Plakken en knippen, net zo lang tot het lekker klonk. Een kwart eeuw later worden de 2 Brothers on the 4th Floor, met ruim 20 miljoen verkochte platen, maandelijks nog 500.000 keer via Spotify gedraaid. De act staat weer wekelijks op festivals. ,,Het sprookje gaat door.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht