Werkzaamheden aan de Galecopperbrug zijn voorbij.
Volledig scherm
Werkzaamheden aan de Galecopperbrug zijn voorbij. © Ton Borsboom

Wekenlang fileleed bij Galecopperbrug (A12) heeft transportsector miljoenen euro’s gekost

brug weer openDe transportsector heeft tussen de 2,5 en 3 miljoen euro schade geleden vanwege de files rond de Galecopperbrug. Het gaat dan me name om extra omrijkosten. Dat heeft Transport en Logistiek Nederland (TLN) berekend.

De Galecopperbrug is vanochtend om 7.00 uur weer opengegaan na werkzaamheden die vijf weken duurden. Eerder maakte Rijkswaterstaat een voorbehoud: de verkeersellende zou dit weekeinde voorbij zijn, mits er geen vertraging op zou treden vanwege extreem weer. Dat is niet gebeurd. Dus rondde de aannemer vannacht de werkzaamheden aan de brug over de A12 af. Het verkeer richting Arnhem kan vanmorgen vanaf 7.00 uur weer volledig gebruik maken van de zuidbrug. Ook de verbindingsboog van de A2 uit de richting Den Bosch naar de A12 bij Utrecht is weer beschikbaar.

De omrijkosten van 2,5 á 3 miljoen die transportbedrijven moesten maken behelsden vooral dieselkosten. ,,Maar je moet ook denken aan het uitbetalen van extra uren, omdat chauffeurs langer onderweg zijn”, zegt TLN-woordvoerder Quinten Snijders. Daar bovenop komen nog kosten die lastig definieerbaar zijn. 

,,Transporten hebben flinke vertragingen opgelopen. Je kunt je voorstellen dat het niet altijd is gelukt gemaakte afspraken met opdrachtgevers te halen. Bedrijven die een paar keer te laat leveren, kunnen in de problemen komen omdat ontevreden opdrachtgevers naar andere vervoerders uit gaan kijken. Maar het bedrag van die schade is lastiger vast te stellen. Dat het vervoerders vanwege de werkzaamheden is overkomen, is evident”, aldus de TLN-woordvoerder.

Werkzaamheden op de A12 bij de Galecopperbrug.
Volledig scherm
Werkzaamheden op de A12 bij de Galecopperbrug. © Rijkswaterstaat

Fileleed

Rijkswaterstaat werkte sinds 26 september 24 uur per dag aan de vervanging van de voegovergangen op de zuidbrug van de Galecopperbrug (A12) bij Utrecht. Afgelopen nacht vonden de laatste asfalteringswerkzaamheden plaats. Met het einde van de werkzaamheden komt er een eind aan vijf weken verkeershinder, waarin de regio Utrecht zuchtte onder het vele fileleed. 

De A12 liep vaak muurvast in de ochtend- en avondspits; op de toegangswegen rond Nieuwegein en Leidsche Rijn was het ook filerijden. Rijkswaterstaat benadrukte steeds dat de ‘onderhoudswerkzaamheden als deze’ noodzakelijk zijn om snelwegen veilig en beschikbaar te houden.

De zuidbrug in de richting Arnhem heeft nu nieuwe voegovergangen op zowel de hoofdrijbaan als op de parallelrijbaan aan beide kanten van het Amsterdam-Rijnkanaal. Deze voegconstructies zijn speciaal ontworpen voor de Galecopperbrug en zorgen dat weggebruikers ook in de toekomst veilig en comfortabel over de brug kunnen blijven rijden, zegt de wegbeheerder.

Nachtsluitingen

Tot zondag 10 november vinden er nog enkele afrondende werkzaamheden plaats, waaronder het terugbrengen van de oorspronkelijke belijning. Dit gebeurt tijdens een aantal nachtafsluitingen, waarbij het verkeer lokaal wordt omgeleid. Ook vervangt Rijkswaterstaat in deze periode zes zogeheten opleggingen onder de brug. Dit geeft geen hinder voor het weg- of scheepvaartverkeer.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht