Volledig scherm
Annemarie van Putten in de kledingshop in het azc op de Joseph Haydnlaan. © Ruud Voest

Wel winterkou, maar geen warme jassen bij het azc in Utrecht

Komende week gaat het echt koud worden en de vierhonderd mensen in het asielzoekerscentrum in Utrecht voelen dat ook. Maar de schappen van het winkeltje in het azc raken leger en leger. Annemarie van Putten is een van de vijf vrijwilligers en ziet het tekort én de noodzaak: ,,Dekbedden, winterjassen en handdoeken zijn erg welkom.”

Veel vluchtelingen die aankomen in ons koude land hebben te weinig kleding om zich schoon en warm te houden. Daarom mogen de asielzoekers die voor het eerst in de winkel komen gratis kleding uitzoeken. Daarna worden de artikelen voor een kleine prijs verkocht; zo kost een jas bijvoorbeeld twee euro. Maar met de kou op komst is er ineens een nijpend tekort aan winterjassen.

Iedere maandag is de winkel open voor zo’n vijftig asielzoekers. Dan wordt er gratis speelgoed uitgedeeld aan de kinderen en mag iedere bewoner een nummer trekken om vervolgens een kwartier lang te kopen. ,,We zijn streng, maar zo leren wij ze om te focussen”, vertelt van Putten. Het geld dat binnenkomt, blijft intern en wordt besteed aan uitstapjes voor de bewoners van het azc.

Niet genoeg

Terwijl van Putten langs de rekken met de gedoneerde kleding loopt, vertelt ze: ,,Het lijkt veel kleding, maar dat valt mee. Het zijn vooral dameskledingstukken die we binnenkrijgen.” De stellages met mannen- en kinderkleding zijn maar nauwelijks gevuld. Zonde, vindt ze, want nu hebben ‘de mannen met maat S en M niet zo veel keuze’ en is er ‘niet genoeg om kinderen warm aan te kleden’.

Als er personen uitstromen naar een huis, wordt er vaak textiel meegegeven voor een goede start. Van Putten wijst naar een kar waarin een schamele hoop textiel ligt: ,,Helaas is er de laatste tijd bijna niets om mee te geven.” Met dekbedden en ander huishoudelijk textiel hoopt ze mensen, vooral nu tijdens de koudere maanden, weer warm in de watten te leggen.

Wie wil kan op maandagen (m.u.v. vakanties) tussen 11.00 en 15.00 uur bij het azc op de Joseph Haydnlaan textiel, speelgoed of andere primitieve spullen afgeven voor een tweede leven.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht