Volledig scherm
Bloemen bij de Rabobank © Angeliek de Jonge

Werd Corrie gedood door neonazi?

Steekpartij RabobankHet noodlot trof Corrie van den Brink toen ze op 28 februari bij het voetgangerslicht stond te wachten, op weg naar haar werk bij de Rabobank. Een onbekende man liep tegen haar aan. Hij droeg een groot, scherp keukenmes bij zich. Bouwvakkers die het zagen gebeuren, vertellen dat de man met het mes per ongeluk tegen de argeloos wachtende Corrie op botste. Maar was het wel een toevallige botsing, waarbij Corrie door het mes werd geraakt? 

Volledig scherm
Lukasz S. © AD

De bewuste Pool is de 31-jarige Lukasz S. Een man met zeer extreme denkbeelden. Hij is lid van de United Pentecostal Church International, een orthodoxe stroming binnen het protestantisme.

S. toont zich op Facebook een vrouwenhater. Hij heeft een hekel aan feministen, die volgens hem verkracht mogen worden. Hij dweept met zijn nazi-voorvaderen en zijn 'zuivere bloed', heeft een fascinatie voor het omstreden IJzeren Kruis (een oude Duitse militaire onderscheiding) en denkt bovendien dat er een apocalyptische eindstrijd zal volgen tussen het goede en het kwaad. Jezus heeft hem dat in een visioen verteld.

Kapot

De vader van Lukasz S., die in de omgeving van het Duitse Saarbrücken woont, bevestigt aan deze krant dat zijn zoon diep in de problemen zit. ,,Vrijdag stond de politie bij mij en mijn vrouw aan de deur. Ze willen maandag (vandaag, red.) met ons in gesprek over wat hij heeft gedaan. Wat dat precies is, weten wij ook nog niet. Er is ook een Nederlandse agent bij."

Hij zegt dat zijn zoon regelmatig in Nederland verblijft. Volgens zijn vader heeft S. een economische studie gevolgd. Ook vertelt hij dat zijn zoon eerder in grote problemen heeft gezeten, maar wil niet zeggen waarom. ,,We zijn kapot van dit nieuws en weten niet wat we met hem aanmoeten."

Moordenaars

Volledig scherm
De vermoorde Corrie © Angeliek de Jonge

Daniel Granado is een Amerikaanse Facebookvriend van S. en kent zijn radicale opvattingen. Ze spraken elkaar vaak over God en deelden een grote haat voor liberale, linkse vrouwen. Zij zijn ervan overtuigd dat deze vrouwen ingaan tegen Gods wil, bijvoorbeeld omdat ze voorstanders zijn van abortus. ,,Hij haat feministen. In zijn ogen zijn dat moordenaars." Samoyne Daniels, een andere Facebookvriend: ,,Hij sprak vaak over zijn haat voor het feminisme, maar dat hij tot zoiets in staat zou zijn, is voor mij een schok."

Vooralsnog is onduidelijk wat S. in Utrecht deed en waarom hij een mes bij zich droeg. Hij had geen vaste woon- of verblijfplaats en reisde regelmatig tussen Polen, Finland, Zweden, Duitsland en Nederland. Hij deed dat omdat de oorspronkelijke inwoners van deze landen in zijn ogen superieur zijn en het beste dna hebben, net als hij. S. draagt een grote tatoeage met de tekst Scandinavian DNA II op zijn arm. Ogenschijnlijk vond hij in Nederland geen sympathisanten; die leek hij alleen online te hebben.

De laatste weken hield S. zich vooral op in de Bijbelgordel in Nederland, blijkt uit berichten die hij op Facebook plaatste. Zo woonde hij in Elspeet een kerkdienst bij. De scriba zegt dat hij hem vroeg geen foto's te maken van de dienst. Foto's van die betreffende dag zijn wel op zijn pagina te vinden.

Bloemen

Op de stoep bij het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht liggen bijna twee weken na het overlijden van Corrie nog steeds bloemen. Ze was geliefd op haar werk en al ruim twintig jaar in dienst van de bank. Ze laat haar man en twee jonge kinderen achter.

In haar woonplaats Soest kwam de klap hard aan. In de kerk werd voor haar gebeden en bij voetbalclub Hees werd met rouwbanden gespeeld. Ook op basisschool De Bron, waarop de kinderen Tessa en Anoek zitten, was er veel aandacht voor de rouwverwerking, evenals bij kinderopvang Knijntje Zippies.

Politie en justitie willen niet reageren op vragen van deze krant over S. Hij zit in beperking, wat inhoudt dat hij alleen met zijn advocaat contact mag hebben. Ook die hult zich in stilzwijgen.

(Met medewerking van beëdigd tolk Halina Broos-Kania)

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht