Volledig scherm
Een flink deel van het nieuwe mozaïek ligt er al. © Angeliek de Jonge

Werk Vredenburgplein duurt nog tot april, hekken tijdelijk weg

De herinrichting van het Vredenburgplein wordt op 7 januari hervat en moet medio april klaar zijn. Tijdens de komende feestdagen wordt het plein tijdelijk vrijgemaakt van hekken. 

Dat laat wethouder Victor Everhardt weten aan de Utrechtse gemeenteraad. 

Asbest

Het werk aan het plein, waarop een groot mozaïek wordt aangelegd, ligt sinds begin oktober stil. Toen werd asbest aangetroffen bij kabels en leidingen. Dat moet eerst worden weggehaald, wat een aanpassing van de planning met zich meebracht. Aanvankelijk was gedacht dat de herinrichting begin 2019 geklaard zou zijn, nu wordt dat medio april.

Kerstperiode

‘Daarnaast is, als tegemoetkoming voor de ondernemers, afgesproken dat tijdens de drukke kerstperiode het plein tijdelijk vrijgemaakt zal worden van hekken en geheel toegankelijk zal zijn voor publiek’, schrijft Everhardt. De wethouder meldt dat de aangepaste planning ook met de marktondernemers is besproken. Op het Vredenburgplein wordt drie keer per week markt gehouden. Als de hekken weg zijn worden ook de openliggende plekken tijdelijk bestraat.

Het mozaïek op het plein is een ontwerp van kunstenaar Jennifer Tee. Erin verwerkt zijn marktproducten als vissen, citroenen, koffiebonen, kaas, mais en snoep. In de afgelopen tijd ontstond kritiek: het mozaïek is slecht zichtbaar en nu al vervuild. De gemeente onderzoekt hoe het schoongemaakt en -gehouden kan worden. De resultaten van dat onderzoek zijn er nog niet, aldus Everhardt.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht