Volledig scherm
De derde brand op het terrein van Gert S. in Werkhoven. © ANP

Werkhovense boer Gert S. blijft rest van het jaar in de cel

Boer Gert S. (36) blijft definitief tot begin volgend jaar in de cel op verdenking van brandstichting. Het beroep dat hij samen met zijn advocaat aantekende tegen verlenging van zijn voorarrest door de rechtbank, is afgewezen door het gerechtshof.

Zeven boerderijbranden, verduistering en witwaspraktijken. Ze maken allemaal deel uit van het strafrechtelijk onderzoek dat loopt naar Gert S. Maar vanwege slechts één brand zit de verdachte ook met kerst nog in de cel: de brand in een boerderij aan het Groenedijkje in ’t Goy. 

De rechtbank in Utrecht besloot woensdag 23 oktober het voorarrest te verlengen, op verdenking van brandstichting op 6 juni in die boerderij. Gert S. verblijft mede in de cel omdat op heimelijk gemaakte camerabeelden niemand te zien is rond de door brand getroffen woning, behalve hij. Daarom ook is de boer bij het Openbaar Ministerie als enige in beeld, nadat hij de woning rond 12.15 uur verliet en pas rond 13.30 uur brand uitbrak.

Al sinds 11 juli zit de voormalig inwoner van Werkhoven vast. Onterecht, volgens zijn advocaat Tim Vis. Die vindt dat te weinig bewijs bestaat tegen zijn cliënt. Hij wilde daarom dat zijn voorlopige hechtenis geschorst zien. ,,Het hof nam heel uitvoerig de tijd voor de zaak. Ik heb bepleit dat op basis van onderzoeksbevindingen aanwijzingen van betrokkenheid ontbreken en de rechtbank de lat voor verlengen van zijn hechtenis echt te laag heeft gelegd.”

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Advocaat Tim Vis (links) en zijn cliënt boer Gert S. voor de rechtbank. © Adrien Stanziani

Ontoereikend

Toch besloot het hof vandaag de beslissing van de rechtbank in stand te houden: verlenging van het voorarrest. De verdediging vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) en de politie verder moeten kijken dan alleen naar zijn cliënt als verdachte. Vis: ,,Dit is een voorlopig oordeel, dat zeker niet staat voor een uiteindelijke eindbeslissing in deze zaak. We hopen dat Gert snel zijn kinderen, familie en dierbaren in de armen kan sluiten. Het bewijs voor brandstichting moet echt ontoereikend worden geacht.” 

Het OM verdenkt Gert S. naast de brandstichting in ’t Goy ook van brandstichting bij een van de branden op zijn voormalige boerderij in Werkhoven en van een boerderijbrand op 16 juli in Wijk bij Duurstede. In Werkhoven was het tussen eind oktober en begin december vorig jaar vijf keer raak met branden. Daarbij kwamen tientallen runderen om en ontstond voor miljoenen euro’s schade. Maar het OM ziet vooralsnog te weinig bewijs om Gert S. verantwoordelijk te houden voor al deze branden.

Gert en zijn naasten hebben zijn betrokkenheid bij de branden altijd stellig ontkend. Het OM verdenkt hem inmiddels ook van verduistering en witwaspraktijken. Meer achtergronden hierover worden tijdens de volgende tussentijdse zitting verwacht, op 8 januari bij de rechtbank in Utrecht. ,,We gaan dan met veel vertrouwen verder”, benadrukt advocaat Vis.

Meer lezen over de geruchtmakende zaak rond boert Gert? Klik dan hier!

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht