Volledig scherm
© Foto ter illustratie.

Werkstraf geëist tegen docent die leerlinge tongzoende en seksueel getinte berichtjes stuurde

„Haar tong heeft maar één keer mijn tanden geraakt. Verder is er niets gebeurd. Die appjes naar haar waren niet serieus, en grappig bedoeld, eerder om haar te stangen. Ik heb nooit de intentie gehad om verder te gaan.”

Met die verklaring kwam de nu 48-jarige docent Cherwin M. over de twee tongzoenen en talloze seksueel getinte berichtjes aan zijn toen 15 jaar oude leerlinge uit Maarssen. Toen de vader van het meisje de appjes in het voorjaar van 2016 onder ogen kreeg, stapte hij naar de school in Breukelen en de politie. Het meisje verklaarde dat ze twee keer getongzoend had met haar docent. Die is op staande voet ontslagen.

M. beweerde dat het kwam door zijn passie voor het vak. Hij wilde haar beter maken, haar betere cijfers bezorgen. Daarvoor kreeg ze bijles van M. Ook reed hij af en toe in zijn auto met haar rond. Tijdens een afscheid probeerde het meisje hem te zoenen.

Appjes

Dat is de lezing van M. De officier van justitie had een heel andere versie. Ze citeerde uit het app-verkeer tussen M. en zijn leerlinge. Hij was klaar voor gemeenschap, maar daarvoor was ze nog te jong, viel in een app van M. te lezen.

De officier was zich rot geschrokken toen ze de appjes las. De teksten lieten weinig aan de verbeelding over. Ze had talloze vragen voor M. Waarom lichtte hij de ouders nooit in over de bijles van zijn leerlinge? Waarom vroeg hij haar om alle appjes te wissen en waarom had hij geen spijt en maakte hij geen excuses aan de ouders en het meisje? En wat bedoelde hij dat de leerlinge als een pro heeft gezoend?

‘Vrije relatie’

M. reageerde dat hij nooit de intentie had gehad iets met het meisje te willen beginnen. Hij gaf toe dat zijn opmerkingen op de whatsapp niet gepast waren, maar dat er verder niets is voorgevallen tussen hem en de leerlinge. „Zo ben ik niet. Zo zit ik niet in elkaar. Wij hadden een heel vrije relatie. Ik heb een paar keer geprobeerd haar te plagen, te stangen. Meer niet. Zij heeft een keer het initiatief genomen mij te zoenen. Ze heeft daarbij mijn tanden geraakt met haar tong.”

Zijn advocaat noemde de verklaringen van de leerlinge onbetrouwbaar. Hij vroeg om vrijspraak, ook al omdat M. een beroepsverbod voor het lesgeven op een school heeft gekregen. Hij is zijn baan kwijtgeraakt.

De officier meende in de verklaringen van het meisje en de berichten genoeg bewijs te hebben voor een straf. Ze eiste 150 uur werkstraf of 75 dagen in hechtenis. De rechtbank doet op 30 april uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht