Volledig scherm

Werkstraf van 20 uur na mishandeling agent

Een 18-jarige man die een politieagent ernstig mishandelde, heeft gisteren een werkstraf van twintig uur gekregen. Politici en vakbonden zijn verbijsterd over de lage straf, omdat de overheid het geweld tegen agenten juist hard wil aanpakken.

De mishandeling gebeurde in de Utrechtse wijk Terwijde, waar de politie al lange tijd worstelt met een groep Marokkaanse jongeren. De 18-jarige Bilal el B., een 'meeloper' van de groep, werd twee weken geleden door een agent in de wijk aangehouden, omdat hij er vandoor wilde gaan toen hij een politieauto zag. Bilal gedroeg zich volgens de agenten meteen opstandig en werd daarom door een van de agenten terug in zijn stoel geduwd, schrijft het AD vandaag.

Vuist in het gezicht
Terwijl de agent naar de achterkant van de auto liep om de kofferbak te controleren, stapte de jongen toch uit en viel de agent aan. Hij sloeg de agent zes keer vol met zijn vuist in het gezicht. De politieagent liep zwellingen in zijn gezicht en een bloeduitstorting op zijn onderlip op.

Werkstraf
Desondanks achtte de politierechter het gisteren niet bewezen dat El B. de agent doelbewust zwaar lichamelijk letsel wilde toebrengen. De rechter hield het daarom op een werkstraf van twintig uur en een boete van 200 euro.

Richtlijnen
Het Openbaar Ministerie had een werkstraf van zestig uur geëist. 'Ik kan me voorstellen dat het niet aansluit bij de beleving van de burger, maar wij houden ons aan de richtlijnen,' zegt OM-woordvoerder Mary Hallebeek.

Politiebonden reageren furieus op de uitspraak en ook in politiek Den Haag, waar politici doorgaans voorzichtig zijn met kritiek op uitspraken van rechters, leidt de straf tot ophef.

Lees meer vandaag in het AD.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht