Volledig scherm
Een oproep om moskeeën in brand te steken werd gezien als opruiing en kreeg een werkstraf van 24 uur. © Erik van 't Woud

Werkstraf voor oproep om moskeeën in brand te steken

Nel Stins uit Utrecht heeft vandaag een werkstraf van 24 uur gekregen voor haar oproep om moskeeën in brand te steken. Ze deed die oproep op 19 maart tijdens een demonstratie op het Lucas Bolwerk tegen de komst van een asielzoekerscentrum naar Utrecht.

Stins (52) riep onder meer, onder bijval van medestanders: ‘De brand erin, in de moskeeën’ en ‘De bom erin, in de moskeeën’. Later verscheen er een filmpje op Youtube waarin haar oproep te zien was.

Het Openbaar Ministerie vindt dat daarmee sprake was van opruiing en het aanzetten tot haat en discriminatie. Stins heeft aangegeven spijt te hebben van haar uitlatingen.

Haar zaak zou eigenlijk afgelopen dinsdag in de openbaarheid behandeld worden, maar haar advocaat gaf aan dat door zwaarwegende omstandigheden, zoals de gezondheid van de vrouw, een zitting te belastend voor haar is. Daarop werd de zaak ingetrokken en besloot de officier van justitie vandaag tot een beschikking van 24 uur werkstraf. 

  1. De klas van Fenne (16) uit Zeist vluchtte dit weekend uit Italië voor het coronavirus: ‘Heel heftig’
    PREMIUM

    De klas van Fenne (16) uit Zeist vluchtte dit weekend uit Italië voor het coronavi­rus: ‘Heel heftig’

    Twintig leerlingen en twee leraren van de Stichtse Vrije School in Zeist zijn maandagavond ‘gevlucht’ voor het coronavirus in Italië. Zij gingen zaterdagochtend op uitwisseling in het dorpje Colle vlak bij Florence, maar stapten 36 uur later alweer in de eerste nachttrein terug. Fenne Kouwenberg (16) is een van die leerlingen. ,,Veel mensen zijn bang dat zij het virus nu ook hebben.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht