Volledig scherm
© ANP

Werkstraffen geëist tegen twee minderjarige verdachten van brandstichting

De officier van justitie eist werkstraffen tegen de twee minderjarige jongens die verdacht worden van het veroorzaken van een autobrand op de Apollodreef in de Utrechtse wijk Overvecht in 2016. De twee waren destijds vijftien en zestien jaar. 

De officier van justitie eist tegen beide minderjarige jongens werkstraffen. Tachtig uur tegen de oudste jongen en 120 uur, waarvan veertig voorwaardelijk en met een proeftijd van twee jaar, tegen de ander.

Een van de twee verdachten heeft verklaard dat hij geld kreeg voor de brandstichting. Door een onderzoek kwam de 23-jarige Abderrahim I. uit Utrecht in beeld. Hij heeft de twee verdachten geld geboden voor de brandstichting. Hij werd vorige week veroordeeld tot acht maanden celstraf voor het aanzetten tot brandstichting. De twee jongens moeten samen met de 23-jarige I. de gemaakte schade vergoeden.

Explosie

De twee verdachten hebben hebben het raampje van de auto opengebroken, benzine naar binnen gegoten en auto aangestoken. Een explosie volgde. Tijdens de brandstichting raakte de destijds 16-jarige jongen gewond. De politie kwam de twee op het spoor door een melding over de verwonding. 

De aanleiding voor de brandstichting is nooit vast komen te staan. Wel is duidelijk dat de aangever een broer is van Abderrahim I. De 23-jarige Utrechter kwam al veel vaker in aanraking met justitie en werd eerder veroordeeld omdat hij in 2013 een voormalig wethouder doodreed op een zebrapad in De Bilt. Terwijl ‘Abdel’ nog in zijn proeftijd zat van die straf, zette hij een meisje van zeventien jaar tegen haar zin in als prostituee. Ze liet zich via loverboy-praktijken overhalen tegen betaling in een hotel seks te hebben met vreemden.

De uitspraak tegen de twee vermoedelijke brandstichters is over twee weken, na de besloten behandeling van de zaak voor de meervoudige kamer in Utrecht vandaag.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht