Volledig scherm
De monstrans staat na restauratie weer op zijn plek in het Catharijneconvent in Utrecht. © AD

Werkstraffen geëist voor helers monstrans

Tegen de vriendin en een vriend van een van de Utrechtse monstransrovers zijn vrijdag werkstraffen geëist voor heling. Vriend Michel E. hielp mee de monstrans naar België te vervoeren, Samantha van D. hield het kostbare kunstvoorwerp enkele dagen verborgen in haar huis aan de Vleutenseweg in Utrecht.

Beiden hielden vrijdagochtend voor de rechtbank vol dat ze niets van de monstrans afwisten. E. (38) zou voor een meier (100 euro) met de rover van de monstrans Marco K. naar België rijden om wat geld op te halen.

Daarvoor reed hij eerst naar het huis van de vriendin van Marco K. om hem daar op te halen. De politie was de verdachten toen al op het spoor en observeerden hen. Ze zagen hoe Michiel E. door Samantha van D. (26) in februari 2013 haar huis werd binnengelaten. Daarna kwamen drie mannen weer naar buiten met een groot voorwerp dat op de achterbank werd gelegd van de auto waarin E. naar België zou rijden. Zover kwam het niet: de politie reed de auto klem en arresteerde all verdachten.

Celstraffen
Vier mannen werden veroordeeld tot meerdere jaren celstraf voor de brute roof van de monstrans uit het museum Catharijneconvent in Utrecht in januari 2013. Tegen Michiel E. werd gisteren een werkstraf van 120 uur geëist voor zijn aandeel, Samantha van D. moet wat de aanklager betreft 160 uur werken.

De 70-jarige opa van hoofdverdachte Marco K. was al eerder met justitie overeengekomen een werkstraf van 100 uur uit te zullen voeren. Hij had het geld dat een deel van de monstrans had opgebracht, zo'n 7.000 euro, een tijdje in zijn huis bewaard.

Een vierde verdachte van het meehelpen, de 42-jarige Frans K. uit Utrecht, wordt later veroordeeld omdat hij vanwege een medisch probleem vrijdag niet in de rechtbank kon verschijnen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak van Michiel E. en Samantha van D.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht