Volledig scherm
Bewoonster Beate Volker is de werkzaamheden aan de Kromme Nieuwegracht meer dan zat. © Ruud Voest

‘Werkzaamheden Kromme Nieuwegracht te snel hervat na scheuren in muren’

Nadat scheuren in muren langs de Kromme Nieuwegracht waren ontstaan, had de gemeente Utrecht beter meer onderzoek kunnen doen alvorens de werkzaamheden te hervatten.

Dat is kortweg de conclusie van onafhankelijk ingenieursbureau Royal HaskoningDHV dat door de gemeente is ingehuurd. Door gemeentelijke renovatiewerkzaamheden is vorig jaar forse schade ontstaan aan muren en gebouwen. Onder meer het monumentale Paushuize en het naastgelegen Koetshuis zijn gestut om verzakking te voorkomen.

De werkzaamheden werden na onderzoek en het aanpassen van werkmethodes gedeeltelijk hervat, omdat de gemeente dacht dat het veilig was. Toen nieuwe schade ontstond, is alsnog gestopt met het werk.

Royal HaskoningDHV heeft zich gebogen over de informatie die de gemeente destijds beschikbaar had. De conclusie is dat er ‘geen sluitende schriftelijke onderbouwing’ was om de werkzaamheden te hervatten. Het was verstandiger geweest bepaalde panden beter te onderzoeken en meer externe expertise in te schakelen, schrijven de onderzoekers.

Schriftelijk

Het ingenieursbureau adviseert meerdere verbeteringen door te voeren, waaronder het beter schriftelijk vastleggen van besluiten. De gemeente neemt die ter harte en denkt daarmee nieuwe problemen te voorkomen, schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

De werkzaamheden kunnen worden herstart als de schade aan het Paushuize en Koetshuis is hersteld. Dat is naar verwachting pas in 2020. Er is dan nog zes tot twaalf maanden nodig. Er moet volgens de gemeente ‘uiterste zorgvuldigheid worden betracht’, omdat het om een (technisch) complexe situatie gaat.

De provincie Utrecht en Universiteit Utrecht, die eigenaar zijn van de beschadigde gebouwen, hebben de gemeente eerder aansprakelijk gesteld. De schade wordt geschat op ongeveer 1 miljoen euro.

Meer dan zat

Omwonenden zijn intussen de hopen zand, bouwhekken, pontons en opbrekingen meer dan zat. De werkzaamheden duren al twee jaar en het spoedig opdoeken van de bouwput is dus nog niet in zicht. Recent viel een jongetje in een gat. De gemeente beloofde daarop snel inspectie.

Het werk aan de Kromme Nieuwegracht maakt deel uit van een omvangrijke opknapbeurt van de werven langs de grachten. De gemeente trekt er bijna 50 miljoen euro voor uit.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht