Wethouder: ‘Als kinderen niet willen dat er gerookt wordt in speeltuinen hebben we daar naar te luisteren’
Kinderen hebben bij de gemeente Utrecht aangegeven te willen spelen op plekken waar niet wordt gerookt. Utrechtse basisschoolkinderen kunnen daarom een mascotte en slogan voor een rookvrije speelplek ontwerpen en insturen naar de gemeente. Vier vragen hierover aan wethouder Volksgezondheid Eelco Eerenberg.
Waarom is een rookvrije speelplek belangrijk?
,,Ik vind roken in het bijzijn van kinderen sowieso niet fatsoenlijk en not done. Wij gunnen de kinderen een rookvrije toekomst. Zo streven we naar een rookvrije generatie in 2035. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt ook dat zien roken doet roken. We willen dus dat kinderen gewoon helemaal niet in aanraking komen met sigaretten.”
Roken is eigenlijk meer iets waar volwassenen zich mee bezighouden, niet basisschoolkinderen. Waarom ze er dan toch bij betrekken?
,,De enigen die de baas zijn over de speeltuinen, zijn de kinderen. Als kinderen bij ons aangeven dat ze willen dat er niet meer gerookt wordt, hebben we daar naar te luisteren. We hebben heel bewust gekozen voor de tekenwedstrijd met een slogan en mascotte, want dan kunnen de kinderen echt zelf creatief aan de slag.”
Hoe werkt de tekenactie?
,,Tot 1 april kunnen kinderen hun ontwerpen inzenden naar de gemeente. Ze kunnen een slogan verzinnen, dus een kort zinnetje dat roken ontmoedigt, of een mascotte ontwerpen. Dat is dan een soort gelukspoppetje. Daaruit worden een aantal ontwerpen gekozen door een jury. De winnende ontwerpen laten we tot 3D-mascottes gieten, die komen te staan op honderden Utrechtse speelplekken. De slogans komen terug in campagnes.”
Gaan die mascottes dan echt mensen tegenhouden om te roken?
,,Het lijkt me sowieso beter dan dat de gemeente of een wethouder zoiets zegt. Ik denk dat als je mascottes ziet, gemaakt door Utrechtse kinderen die je vragen niet te roken, het wel iets uitmaakt. Het is een krachtig signaal en wij kunnen als volwassenen luisteren naar kinderen.”
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PODCAST | Luister hier naar de trailer van onze nieuwe podcast Dicht op het Vuur
-
Eindelijk worden die sneue stompjes weggehaald; op het Vredenburg komen nu twee fladderiepen
Anderhalf jaar lang stonden ze er treurig bij op het drukke Vredenburgplein in Utrecht: de stronken van twee platanen die eind 2021 werden gekapt. Maar maandagochtend was dan toch het moment aangebroken dat de sneue stompen werden verwijderd.Utrecht -
PREMIUMEnergie13
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Een sigaret opsteken tijdens het wachten op de bus? Dat kan in 2022 niet meer in Utrecht en Nieuwegein
Bushaltes in de gemeenten Utrecht en Nieuwegein zullen vanaf 1 januari 2022 rookvrij zijn. Daarmee zetten de gemeenten een nieuwe stap richting het realiseren van een Rookvrije Generatie in 2040.
-
klik hier
Volg AD Utrechts Nieuwsblad op Instagram
-
-
-
PREMIUM
Dit is hoe Utrecht langzaam maar zeker rookvrij wordt: ‘Ik vind al die regels soms wel ver gaan’
Buiten een sigaretje opsteken? Dat is op steeds minder plekken in Utrecht normaal. Na een deel van Utrecht Science Park, op en rond de stations, de ziekenhuizen en zwembaden is ook een peuk opsteken nabij de musea sinds afgelopen week geen optie meer. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
In samenwerking met indebuurt Utrecht