Volledig scherm
Wethouder Dolf Smolenaers (D66) legt aan kinderen van het Rembrandplein uit waarom hier huizen moeten komen. © Boas Photo

Wethouder Dolf Smolenaers kop van Jut in Bilts gekrakeel over woningbouw

De Bilt is al weken in de ban van dertien omstreden bouwlocaties in bossen en op speelveldjes in de gemeente. De onervaren D66-wethouder Dolf Smolenaers (36) fungeert als kop van Jut onder boze bewoners en politieke tegenstanders. Morgen spreekt de raadscommissie zich uit over de spraakmakende keuze van het college.  Is het terecht dat de boosheid zich richt op Smolenaers en staat zijn positie op het spel? 

‘Wees een held, red ons veld’! Tientallen kinderen op het Bilthovense Rembrandtplein scanderen deze leus tijdens het bezoek van wethouder Dolf Smolenaers aan omstreden bouwlocaties. Smolenaers staat er wat ongemakkelijk bij, maar verstopt zich niet voor de talrijke Bilthovense boze burgers. Geduldig probeert hij de kinderen uit te leggen dat veel jonge mensen graag in de gemeente willen wonen. Hij vertelt over de jarenlange wachttijden en de noodzaak om snel te bouwen. 

Verbijstering

Even later moet hij met soortgelijke teksten, volwassenen van repliek dienen bij de Bachlaan. Hier is de verbijstering over de bouwplannen van de D66-wethouder zo mogelijk nog groter. In het monumentale Bachbos wil de wethouder 34 woningen bouwen. Omringd door bewoners en media wandelt de wethouder door het bos. Hij begrijpt de ophef, maar benadrukt dat er wat hem betreft toch echt woningen staan op deze plek waar nu de bomen pronken.  Het verzet in Bilthoven, De Bilt,  Groenekan en Hollandsche Rading zwelt met de dag aan, maar Smolenaers blijft onverstoorbaar zijn verhaal doen. Op iedere inspraakavond is hij erbij om bewoners aan te horen en de dialoog met ze aan te gaan. ,,Stoer dat u hier bent wethouder”, zegt een bewoner van Bilthoven-Noord tijdens een inspraakavond over de bekritiseerde bouwlocaties.

Aimabel

Smolenaers, 36 jaar en afkomstig uit Weert, was producer en componist voordat hij vorig jaar wethouder werd in De Bilt. Daarvoor was hij fractievoorzitter van D66 in de Biltse raad. De aimabele Limburger kreeg na de verkiezingswinst de portefeuilles wonen en financiën. Daarmee had de onervaren wethouder meteen twee hoofdpijndossiers op zijn bord, want de gemeente De Bilt is straatarm en de woningnood is er hoog.  Met het aanwijzen van de dertien woningbouwlocaties wil het college twee vliegen in één klap slaan. De woningnood inperken en geld verdienen. Alleen de bouw van twee villa's in het Parkbos in Groenekan levert de gemeente al 1,6 miljoen euro op.   

Smolenaers legt de boodschap al vijf weken uit aan boze burgers. Hij geldt als de kop van Jut, maar dat is niet terecht vindt Krischan Hagedoorn, fractievoorzitter van oppositiepartij PvdA. Hagedoorn is mordicus tegen alle dertien aangewezen bouwlocaties, maar vindt niet dat Smolenaers in zijn eentje verantwoordelijk is voor alle ophef. ,,Smolenaers voert in feite de opdracht uit die hij heeft gekregen van de raad. Behalve dan van de oppositie, die in de minderheid is en hier tegen is. Ze hebben gekozen om eerst de woningbouwlocaties aan te wijzen en daarna pas naar de bewoners te gaan. Ze hebben dit plan ook niet creatief aangepakt door alleen naar locaties te kijken die in eigendom zijn van de gemeente en binnen de bebouwde kom liggen. Dat is een fout van het hele college. Smolenaers doet het verder goed en als dit voorstel van tafel is, dan is de positie van deze wethouder wat mij betreft onaangetast.”

Kritiek

Opmerkelijk is de kritiek die Smolenaers uit eigen D66-hoek krijgt. Frans Poot was jarenlang fractievoorzitter van D66 in De Bilt, maar voerde gisteren openlijk oppositie tegen de bouwplannen van Smolenaers en het college. Tijdens een inspraakavond in het bomvolle gemeentehuis ging Poot op de bres voor het behoud van het Parkbos in Groenekan. Poot, nog altijd lid van de steunfractie van D66, realiseert zich dat zijn openlijke kritiek op de bouwplannen verkeerd kan vallen bij zijn partij. ,,Maar ik heb het aangekondigd en vind dat je het soms oneens mag zijn met je eigen fractie. Daarbij ben ik geen raadslid meer.”

Toch vindt Poot het niet terecht dat Smolenaers nu de kop van Jut is. ,,Smolenaers doet het als wethouder goed. Hij heeft een goede dossierkennis, is benaderbaar en kan de boodschap goed verwoorden. Als wethouder voert hij de opdracht uit van de raad. Wat je hem en zijn collega's in het college kan verwijten is dat ze zich hebben verkeken op de weerstand die het aanwijzen van deze locaties zou oproepen bij de burgers. Ik hoop dat Dolf en zijn collega's hier van leren voor de toekomst. Ik heb hem zelf niet meer gesproken over alle ophef. Maar dat gaan we wat mij betreft snel doen.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht