Het fietspad over de Jan Blankenbrug over de Lek in Vianen is smal en ligt vlak langs het voorbijrazende snelwegverkeer. Rechts de oude boogbrug.
Volledig scherm
Het fietspad over de Jan Blankenbrug over de Lek in Vianen is smal en ligt vlak langs het voorbijrazende snelwegverkeer. Rechts de oude boogbrug. © Fietsersbond

Wethouder eist veilige fietsbrug bij Vianen

Verkeerswethouder Huib Zevenhuizen van Vijfheerenlanden wil dat fietsers  veilig de Jan Blankenbrug over kunnen. Hij dringt daarop aan in een brief aan Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat is de eigenaar van de brug over de Lek.

Het is het gemeentebestuur van Vijfheerenlanden duidelijk geworden dat het niet lukt om de oude boogbrug (1936) bij Vianen te redden van de sloophamer. Deze markante brug over de Lek ligt nog steeds naast de Jan Blankenbrug (1999), de ‘nieuwe’ brug die onderdeel is van de A2.

Zevenhuizen zegt er ‘alle begrip’ voor te hebben dat Rijkswaterstaat de oude boogbrug gaat slopen. Er zijn wat hem betreft al vele mogelijkheden tot behoud van de brug de revue gepasseerd, maar steeds liepen die op het kostenplaatje. Dat geldt ook voor het algemeen omarmde idee om de oude boogbrug te recyclen als fietsbrug over de Lek tussen Nieuwegein en Vianen.

Nu het behoud van de oude brug een gepasseerd station lijkt, zetten raad en college van Vijfheerenlanden vol in op het verhogen van de veiligheid van fietsers aan de oostkant op de Jan Blankenbrug, de kant van Nieuwegein.

De Fietsersbond constateerde al eerder in een brandbrief aan de bestuurders van Vijfheerenlanden dat het fietspad veel te smal is en daardoor veel te gevaarlijk. Het pad loopt ook vlak langs het voorbijrazende verkeer van de A2.

Wethouder Zevenhuizen stipt aan dat tijdens de bouw van de Jan Blankenbrug, eind vorige eeuw, al snel bleek dat er vier in plaats van de geplande drie banen voor het autoverkeer op de brug moesten komen.  ,,Hierdoor is het fietspad een stuk smaller uitgevallen’’, aldus Huib Zevenhuizen. Hij hoopt dat Rijkswaterstaat de noodzaak inziet van verbreding van het fietspad over de Lek.

Dagelijks fietsen veel middelbare scholieren vanuit Vianen en Lexmond naar Nieuwegein en IJsselstein en terug.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht