Volledig scherm
© ANP

Wethouder op het matje na onterecht ontslag biebmedewerkers

Enkele partijen willen van D66-wethouder Jeroen Kreijkamp weten of hij erkent dat er managementfouten zijn gemaakt bij de reorganisatie van de Utrechtse bibliotheek. Ook willen ze weten hoe Kreijkamp het functioneren van de bibliotheek als werkgever beoordeelt.

De SP, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en Stadsbelang Utrecht dienen schriftelijke vragen in naar aanleiding van een recente uitspraak van de rechter. De bibliotheek moet drie medewerkers die ze ontslag had aangezegd, weer in dienst nemen. Daarnaast moet ze het trio achterstallig loon betalen.

De drie zijn al jaren in dienst van de bieb, maar werden ontslagen tijdens een grote reorganisatie. De FNV had het ontslag van het trio, dat al een ontslagvergoeding had gekregen, aangevochten. De drie medewerkers moeten de ontvangen ontslagvergoeding op hun beurt terugbetalen aan de bibliotheek.

Al eerder op de vingers getikt

De Utrechtse bieb is al eerder door de rechter op de vingers getikt. Het bestuur wilde vaste medewerkers vervangen voor vrijwilligers om zodoende geld te besparen. Dat is nodig, omdat de bieb gaat verhuizen en het met minder geld moet dan waar ze oorspronkelijk op rekende.

Dit jaar krijgt de bieb ruim 11 miljoen subsidie van de gemeente. De partijen willen verder weten wat de kosten zijn die de bieb heeft gemaakt voor het proces. „Wat is het oordeel van de wethouder over deze besteding van de gemeentelijke subsidie? zo vragen de partijen zich af. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht