Volledig scherm
Wethouder Jana Smith zegt niets te kunnen doen tegen de sluiting van de spoedpost in Houten. © Marnix Schmidt

Wethouder Smith: ‘Sluiting spoedpost in Houten per 1 juli onafwendbaar’

De sluiting van de huisartsenpost in Houten per 1 juli lijkt een voldongen feit.

De Houtense wethouder Jana Smith heeft de afgelopen weken intensief gesprekken gevoerd met zowel de Houtense huisartsen als Primair, de organisatie die zes spoedposten in de Utrechtse regio onder zijn vleugels heeft. Maar aan de uitkomst heeft dat niets veranderd: de post gaat dicht.

Veel meer dan zeggen dat de gemeente tégen de sluiting is, kan de wethouder ook niet doen. ,,We hebben er geen zeggenschap over. Wij vinden het belangrijk dat de huisartsenzorg voor Houtenaren in de avonduren en de weekends dichtbij blijft, maar veel meer dan meedenken over mogelijke oplossingen kunnen we niet. En die zijn helaas niet gevonden.’’

Personeelsgebrek

Sluiting is een gevolg van personeelsgebrek. De Inwonerspartij Toekomst Houten (ITH) stelde vragen hierover aan het gemeentebestuur. Het waren de laatste vragen die ITH-voorman Gerard Zandbergen stelde, kort voor zijn plotselinge overlijden onlangs. ,,De wethouder moet niet lijdzaam toezien, maar actief optreden”, zei hij.

Uit de antwoorden van Smith blijkt nu dat er volop is gepraat, maar dat de gemeente ‘helaas’ geen ijzers in het vuur heeft om een ander besluit te forceren. ,,Het is in feite een besluit van de huisartsen zelf. We hebben ze daarom uitgenodigd zélf aan de Houtense raadsleden te komen uitleggen waarom een andere oplossing er niet is. Dat gaat op 18 juni gebeuren.’’

Triagisten

Grote probleem is het tekort aan triagisten. Dat zijn de medewerkers die de telefoon van de huisartsenpost bemensen buiten kantoortijden en bepalen of iemand gezien moet worden door de huisarts van dienst, of dat het nog even kan wachten. 

Volgens Primair wordt geen van de andere spoedposten met sluiting bedreigd als Houten per 1 juli de deuren heeft gesloten. Het gaat dan om de posten in Nieuwegein en Leidsche Rijn (Antoniusziekenhuis), Zeist en Utrecht (Diakonessenhuis) en Blaricum.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht