Volledig scherm
Wethouder Lot van Hooijdonk en de Uithoflijn. © AD/Marnix Schmidt

Wethouder Van Hooijdonk denkt niet dat Uithoflijn nóg duurder wordt

Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks, mobiliteit) gaat er vooralsnog niet vanuit dat de aanleg van de Uithoflijn nog meer geld gaat kosten dan de extra 84 miljoen euro. Dat laat zij weten in antwoord op schriftelijke vragen van de voltallige oppositie.

Vorige maand werd duidelijk dat de ingebruikname van de Uithoflijn, de lijn tussen Utrecht CS en de Uithof, waarschijnlijk voor de zoveelste keer wordt uitgesteld. Bestuurders hoopten dat de tram uiterlijk op 16 december volledig zou kunnen gaan rijden. Nu lijkt het er op dat de tram in december slechts op halve kracht gaat rijden met zes trams per uur per richting.

De extra kosten van de Uithoflijn bedragen in ieder geval 84 miljoen euro. Deze miljoenen dekken in principe de kosten tot en met december van dit jaar. Omdat de tramlijn dan nog niet volledig in gebruik is genomen, moet de projectorganisatie ook in het nieuwe jaar blijven bestaan. De oppositie vreest dat de extra kosten daardoor toch weer verder oplopen.

Budget

Maar volgens Van Hooijdonk ‘is op basis van de huidige inzichten’ de verwachting dat de aangepaste planning binnen het budget past. Ze schrijft dat de reservering van 18 miljoen euro, die gemeenteraad en Provinciale Staten beschikbaar hebben gesteld om eventuele extra kosten te kunnen dekken, ‘vooralsnog niet aangesproken hoeft te worden’. Op 10 oktober is er een informatiebijeenkomst, waar volgens de wethouder ‘de meest actuele financiële inzichten’ worden gedeeld.

De totale kosten voor de aanleg van de acht kilometer tellende tramlijn bedragen op dit moment ruim een half miljard euro. De oplevering van de tram is met anderhalf jaar vertraagd. De laatste maanden kampten testritten met technische problemen.

Meer lezen over de Uithoflijn? Klik dan hier!

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht