Volledig scherm
Polder Rijnenburg ten zuid-westen van Utrecht © Marnix Schmidt

Wethouder Van Hooijdonk onder vuur na uitspraken over windmolens

Omwonenden van polder Rijnenburg en de VVD in Utrecht zijn verbolgen over uitspraken van wethouder Lot van Hooijdonk over de komst van windmolens in het gebied. In een tijdschrift van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks zegt ze dat het al zeker is dat de turbines worden geplaatst.

Quote

Dit versterkt het gevoel bij omwonenden dat in het stadhuis al wordt gedacht dat de windmolens er komen

VVD-raadslid Gertjan te Hoonte

,,In Utrecht zitten we momenteel in een participatieproces rond een windmolenpark. Het is niet meer de vraag óf het er komt: de raad heeft dit bij mij besteld en ik moet het uitvoeren’’, zegt Van Hooijdonk in het tijdschrift. ,,Met burgers ga ik wel in gesprek over hóe het er komt. Maar we kunnen die windmolens niet meer wegdromen.”

De gemeenteraad is juist in afwachting van vier uitgewerkte scenario’s voor duurzame energie in Rijnenburg, die variëren van veel tot geen windmolens. ,,De gemeenteraad moet nog besluiten’’, zegt VVD-raadslid Gertjan te Hoonte. ,,Dit versterkt het gevoel bij omwonenden dat in het stadhuis al wordt gedacht dat de windmolens er komen.''

Verbaasd

Bewonersorganisatie Buren van Rijnenburg en Reijerscop isverbaasd, staat in een vandaag uitgegeven verklaring. ,,Wij hopen dat Van Hooijdonk terugkomt op haar uitspraken, zodat wij een zinvolle discussie kunnen hebben over duurzame energie in Rijnenburg en de mogelijke scenario’s''.

De VVD stelt vandaag mondelinge vragen over de uitspraken van Van Hooijdonk. De omstreden uitspraken komen op een gevoelig moment; Volgende week organiseert de gemeente een derde werkbijeenkomst voor belanghebbenden over duurzame energie in de polder. 

Participatie 

De GroenLinks-politica zegt in een reactie dat ze niet goed heeft geformuleerd. ,,Ik wil benadrukken dat de keuze nog niet is gemaakt. In het aangehaalde deel van het interview ging het over participatie. Waar ik 'een participatieproces rond een windmolenpark' zeg, bedoel ik het proces rondom het opwekken van grootschalige energie. Op basis van een besluit van de raad gaat het gesprek met de omgeving niet over óf we duurzaam energie gaan opwekken, maar hoe we dat gaan doen.''

De gemeenteraad beslist uiteindelijk aan de hand van de verschillende scenario's, aldus Van Hooijdonk.

Alles weten over 'energiepolder Rijnenburg'? Zeven vragen en antwoorden zie je hier.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht