Volledig scherm
De opgestapte wethouder Frank van Liempdt. Links het betreffende brugwachtershuisje in Maarssen. © Google Streetview/Angeliek de Jonge

Wethouder Van Liempdt stapt op na bemoeienis met verhuur brugwachtershuisje

Stichtse VechtWethouder Frank van Liempdt van Stichtse Vecht is opgestapt na een kritisch rapport over zijn bemoeienis met een woning in Maarssen-Dorp.

In een ingelaste gemeenteraadsvergadering kreeg een motie van wantrouwen nipte steun. Opvallend is dat de drie coalitiepartijen de motie steunden, terwijl het merendeel van de oppositie Van Liempt een tweede kans wilde geven.

Van Liempdt kondigde direct na de stemming zijn vertrek aan. Het aftreden dompelt de politiek in Stichtse Vecht in crisis. De verwachting is dat zijn partij Lokaal Liberaal uit de coalitie stapt. VVD, GroenLinks en CDA gaan dan op zoek naar een andere fractie om mee samen te werken.

Geheim rapport

In de gemeenteraadsvergadering werd een tot gisteren geheim rapport besproken over de integriteit van Van Liempdt. Aanleiding is zijn bemoeienis met de verhuur van de brugwachterswoning in de Breedstraat in Maarssen-dorp. De gemeente is eigenaar en zocht recent na het overlijden van de gepensioneerde brugwachter een tijdelijke huurder. 

Na de publicatie van het te verhuren huisje gaf Van Liempdt aan de ambtenaar die de zaak behandelt, de naam van een kennis door. Deze ondernemer werd snel door de gemeente gekozen als nieuwe huurder.

Belangenverstrengeling 

Een anonieme melder schreef een brief aan burgemeester Van Mastrigt over de gang van zaken, die daarop onderzoek liet doen door een advocatenbureau. In de conclusie staat dat de onderzoeker vindt dat Van Liempdt met zijn bemoeienis de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt. Van persoonlijk voordeel is geen sprake.

Van Liempdt trok tijdens de gemeenteraadsvergadering het boetekleed aan en zei dat dit nooit meer zal gebeuren. ,,Het is nimmer de bedoeling geweest iemand te bevoordelen of te schaden. Een keihard leermoment. Mijn oprechte excuses.”

Vriendjespolitiek

Alle fracties waren tijdens het debat kritisch op de wethouder. De meeste oppositiepartijen wilden hem via een motie van treurnis een tweede kans geven. De coalitiepartijen VVD, GroenLinks en CDA zeiden geen vertrouwen meer te hebben. GroenLinks sprak onder meer over cliëntisme en vriendjespolitiek. De motie van wantrouwen haalde een meerderheid krappe meerderheid dankzij PVV en Vechts Verbond.

De politieke crisis komt volledig onverwacht. De samenwerking tussen de vier partijen in de coalitie ging soepel. Lokaal Liberaal leverde voor het eerst een wethouder, nadat het bij de verkiezingen zes zetels veroverde. Samen met de VVD is het de grootste fractie in de gemeenteraad.

Politieke affaires

De kwestie is uiterst pijnlijk voor de politiek in Stichtse Vecht. Er waren in het verleden meerdere grote politieke affaires. Vers in het geheugen ligt het vertrek van D66-wethouder Pieter de Groene, ook na een kritisch rapport over de schijn van belangenverstrengeling. De Groene bemoeide zich teveel met de mogelijke verhuizing van een kinderopvangorganisatie naar een gebouw dat eigendom is van zijn partner. In 2015 stapte een CDA-wethouder op, ook vanwege de schijn van belangenverstrengeling.

Na de verkiezingen in maart wilde de nieuwe gemeenteraad schoon schip maken en er alles aan doen dergelijke kwesties te voorkomen. Het besef dat dit niet gelukt is, drukt zwaar op de raadsleden en wethouders, bleek uit de bedrukte stemming tijdens en na de raadsvergadering.

Van Liempdt zat jarenlang in de gemeenteraad van Maarssen en later Stichtse Vecht. Hij begon bij de VVD en richtte na een hoogoplopende ruzie Lokaal Liberaal op.

Volledig scherm
De brugwachterswoning in Maarssen. © Google Maps

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht