Volledig scherm
Victor Everhardt (D66). © Angeliek de Jonge

Wethouder Victor Everhardt verruilt na negen jaar Utrecht voor Amsterdam

Wethouder Victor Everhardt (D66) gaat Utrecht verlaten. Zijn partij meldt dat Everhardt naar Amsterdam gaat om wethouder van financiën te worden, als opvolger van de opgestapte Udo Kock.

D66 kiest hiermee voor een zeer ervaren bestuurder die voor rust moet zorgen op een aantal gevoelige dossiers, zoals vuilverbranding AEB, de Zuidas en Schiphol.

Everhardt (51) is een jurist die na een ambtelijke carrière bij de rijksoverheid in 2010 als wethouder Zorg begon in Utrecht. In 2014 kwam daar de portefeuille Werk & Inkomen, Juridische Zaken en Jeugdzorg bij. Al die jaren was hij ook verantwoordelijk voor de grootschalige ontwikkeling van het Utrechtse stationsgebied, dat een metamorfose ondergaat.

Sinds 2014 trad Everhardt als eerste locoburgemeester ook op als de plaatsvervanger van burgemeester Jan van Zanen en stond hij in die hoedanigheid aan het roer van de stad toen Van Zanen enkele maanden ziek thuis zat.

Een tegenslag in zijn bestuurlijke loopbaan was dat hij de geplande verplaatsing van de tippel­zone niet van de grond kreeg, onder druk van ondernemers en omwonenden.

Verhuizen

Everhardt laat aan het Parool weten dat hij niet naar Amsterdam zal verhuizen. ,,Twee van mijn kinderen zitten op de middelbare school. Hen in deze levens­fase oppakken om het avontuur van de wethouder te volgen, ga ik als vader niet van hun eisen”, zegt hij. ,,Ik krijg alle steun van mijn gezin voor de stap in mijn bestuurlijke carrière, maar het gezin blijft wel slapen in Utrecht-West.”

Het is nog niet bekend wie Everhardt gaat opvolgen in Utrecht, laten de democraten in een persbericht weten. ,,De procedure en het profiel voor de opvolging van Victor zal binnenkort worden gepubliceerd.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht