Wethouder weer beschuldigd rond aankoop appartement

Wethouder Jacqueline Verbeek-Nijhof van Zeist ligt opnieuw onder vuur in de zaak rond de aankoop van een appartement in het centrum. Na commotie over belangenverstrengeling, beschuldigt de verkoopster Verbeek nu van huisvredebreuk.


Kwade opzet bij aankoop woning niet bewezen

De Zeister wethouder Jacqueline Verbeek-Nijhof figureerde in een lijst met van corruptie verdachte en sjoemelende VVD'ers. Zij werd daarin getypeerd als: in opspraak geraakt om voorkennis bij huisaankoop. Verbeek-Nijhof was ook in opspraak geraakt door aankoop van een woning in Zeist, omdat een aantal bewoners van panden in de buurt misbruik van voorkennis bevroedde. Maar de gemeenteraad van Zeist heeft de aantijgingen van deze bewoners niet ondersteund en de Zeister burgemeester Janssen heeft zich achter Verbeek-Nijhofs verklaring gesteld dat van kwade opzet geen sprake was.

Verbeek (VVD) en haar man zouden al ver voor de definitieve aankoop in het pand aan de slag zijn geweest, zonder toestemming van de eigenaar. Ook zouden ze spullen hebben afgevoerd die van de eigenaresse waren. Verbeek en haar echtgenoot kochten het appartement als beleggingsobject.
Isabelle Pluim Mentz, verkoopster van de woning, heeft er geen goed gevoel bij. ,,Ik vermoed dat er een deal is gemaakt tussen Verbeek, haar man en de makelaar. Ze hadden de woning al per 1 september verhuurd. Er was dus haast bij.''
Verbeek legt de verantwoordelijkheid bij de makelaar. Die zou de indruk hebben gewekt dat de woning al in gebruik mocht worden genomen en gaf de sleutels af.

Schuur leeggehaald
Daar maakt Pluim Menzt zich boos over. Zij en haar ex-partner hebben nooit toestemming gegeven voor het afgeven van de sleutel. Toen zij ontdekte dat mensen in haar woning waren geweest, nam ze boos contact op met haar makelaar Gerrit Jan van Ee. Ze eiste dat hij de sleutel van Verbeek en haar man zou innemen. ,,Mijn schuur was leeggehaald. Er stond veel troep in, maar ook speelgoed en werkstukjes van de kinderen. Een vriend heeft daarom de sloten vervangen.''

Jacqueline Verbeek.
Volledig scherm
Jacqueline Verbeek. © Gemeente Zeist

Eerder ontstond politieke ophef over de aankoop van de woning door Verbeek, omdat sprake zou zijn van belangenverstrengeling. Het appartement ligt in de buurt van een gebouw waar de gemeente sociale woningbouw heeft gepland. Als wethouder ruimtelijke ordening is ze zelf verantwoordelijk voor die plannen.

Ver onder vraagprijs
Verbeek en haar man kochten het appartement aan de Montaubanstraat voor 125.000 euro, ver onder de vraagprijs van 154.000 euro. In overleg heeft ze het dossier inmiddels overgedragen aan een collega-wethouder.
,,Wij hebben een bod gedaan dat door de kopers is geaccepteerd,'' zegt Verbeek over de beschuldigingen van de verkoopster.  ,,Dat wij de sleutels kregen, is met de makelaar geregeld.''

Makelaarsvereniging NVM zegt dat een  sleutel pas bij de notaris na het tekenen van de verkoopakte wordt overhandigd. ,,Het kan natuurlijk wel dat de verkopers en kopers andere afspraken maken,'' zegt woordvoerder Roeland Kimman. ,,Maar als dat niet is gebeurd, kan de koper pas na het betalen van het verkoopbedrag de woning betreden.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht