Volledig scherm
Pand Staffhorst, ook wel Vinkepand genoemd. © De Jonge Angeliek

Wethouders erkennen fouten rond subsidie Social Impact Factory

UpdateDe twee verantwoordelijke wethouders Victor Everhardt (D66) en Paulus Jansen (SP) geven toe dat er fouten zijn gemaakt bij de subsidieverstrekking aan de Social Impact Factory (SIF) en de verhuur in het Utrechtse Staffhorstpand.

De gemeente kocht in 2009 voor 4,9 miljoen euro het oude Staffhorstpand aan het Vredenburg om er haar Project Organisatie Stationsgebied (POS) onder te brengen. Die huist nu in het stadskantoor.

Afgelopen zomer stelden CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren en raadslid Bert-Jan Brussaard na eigen onderzoek vast dat de gemeente onterecht subsidie heeft verleend aan SIF en dat daar onvoldoende toezicht op was. Daarnaast concludeerde de fractie onder meer dat er met de verhuur van het pand aan SIF van alles mis is. 

De gemeente besloot het pand vorig jaar te verhuren aan het project SIF waar jonge, innovatieve ondernemers en sociale initiatieven een kans krijgen. Maar volgens Van Waveren is er niets sociaals aan de opzet. Het pand werd ondanks toezeggingen aan de raad voor meer dan vijf jaar verhuurd. De raad werd hierover pas achteraf geïnformeerd.

Het college heeft toegezegd dat SIF tot nader order geen ondershandse opdrachten krijgt. Tijdens de gemeenteraadsvergadering is vanmorgen afgesproken dat er een aantal aanscherpingen komt om fouten in de toekomst te voorkomen. 

Volgens het college is het echter niet zo dat subsidie onrechtmatig is toegekend aan SIF. Dat concludeert ook een jurist die een second opinion uitvoerde. 

Meer over Utrecht? Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht