Volledig scherm
PREMIUM
Stolpersteine ter herdenking aan de Tweede Wereldoorlog © Jan ruland van den Brink

Wie een struikelsteen voor de deur weigert, heeft een bord voor de kop

columnSchrijver, journalist en columnist Jerry Goossens schrijft van dinsdag tot en met zaterdag over wat hem opvalt in de stad Utrecht. Dit keer over het weigeren van herdenkingsstenen voor de deur.

Volledig scherm
Columnist Jerry Goossens. © Marco de Swart

@AuschwitzMuseum tweette afgelopen zondag een korrelige zwart-witfoto, waarop een vrolijk, blond jongetje staat afgebeeld. Hij draagt lederhosen, die zijn mollige beentjes bloot laten, een wit jasje met een dubbele rij knopen en halfhoge veterlaarsjes. Het jongetje heette Joachim Hirsch. En zondag was het exact 75 jaar geleden dat hij op 7-jarige leeftijd in Auschwitz-Birkenau werd vergast.

Het officiële twitteraccount van het herinneringscentrum dat op de plek van het beruchte concentratie- annex vernietigingskamp is gevestigd, stuurt vrijwel dagelijks dergelijke berichten de wereld in. Foto's van kinderen, vrouwen en mannen uit heel Europa, opgepakt en vermoord omdat ze Joods, Roma of Sinti waren. En iedere tweet komt als een vuistslag aan. Hoe is het mogelijk dat op dit continent, dat zich graag de bakermat van de beschaving waant, nog geen mensenleven geleden zes miljoen burgers onder de ogen van hun buren zijn gedeporteerd en vernietigd? 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht