Wie vaart er mee in de eerste Utrechtse Canal Pride?

Video-interviewDe Utrechtse Canal Pride belooft morgen een bont en kleurrijk spektakelstuk te worden. Er komen ongeveer 25 boten in de Oudegracht te liggen, die ergens door burgemeester Jan van Zanen persoonlijk worden onthaald op een feestelijke confettidouche.

© Video: Presentatrice Amy Bosma van YouTube-kanaal Zij aan Nada interviewt burgemeester Jan van Zanen in een bootje van Greenjoy.

Volledig scherm
© anp

Wie varen er mee? Wie geven blijk van hun support aan Utrechtse homo’s, lesbo’s en transgenders? Hieronder een kort overzicht. De gekozen volgorde is volstrekt willekeurig:

Lowlanders. Homo- en heterovriendelijk rugbyteam uit Amsterdam. Stevige kerels die al eens kledingloos aantraden in De Wereld Draait Door, nadat ze een naaktkalender hadden gemaakt. De opbrengst daarvan kwam ten goede aan hun deelname aan de WK Gay Rugby in de Verenigde Staten.

Volledig scherm
De Bodytalk is een van de deelnemers aan de parade. © Shody Careman

Cruise Control. Elke eerste zaterdag van de maand in Ekko, ‘glitterstrooiend galopperen door een potpourri van vertrouwde homohits’. Onlangs nog met optredens van disco/drama-queen Alexander Geist en de ‘hondsgeile beats’ van techno-toyboy Electrosexual.

Bodytalk. Café aan de Oudegracht 64, ongedwongen trefpunt voor homomannen en -vrouwen.

Anteros. Utrechtse homo studentenvereniging. Feesten, borrels, gezelligheid en ‘lekker jezelf zijn’. Stamkroeg: Bodytallk.

Kitty Queers. Alternatief feest voor homo's, lesbo's, bi's en transgenders op de laatste zaterdag van de oneven maanden, in het ACU aan de Voorstraat.

RozeLinks. Alles wat roze is aan GroenLinks, of ermee sympathiseert.

Gay66. Idem, maar dan wat er roze is aan D66.

VVD-boot. De liberalen houden het graag simpel. Met een toefje roze.

De Meerminners. Voor wie kiest voor polyamorie, dus een liefje voor ernaast. Met geregelde Vrijdenkersborrels.

De lhbt’ers van RTV Utrecht. Roze nieuwsboot van de collega’s van de regionale omroep.

De Jonge Utrechtenaers. Elke week een borrel of activiteit voor homo, lesbische, biseksuele en transgenderjongeren uit de omgeving Utrecht.

Stichting De Luister. De oorspronkelijke eigenaar van boekwinkel Savannah Bay. Zet zich nog steeds in voor het bevorderen van de emancipatie van mannen en vrouwen (met name lhbt’ers) door middel van bewustwording en cultuur. Uit de Boekenkast is één zo’n activiteit.

Stichting PANN. Niet meer weg te denken uit Utrecht, met tegenwoordig TivoliVredenburg als thuisbasis. ‘Straight-friendly’ gayfeesten voor jongeren vanaf 16 jaar.

Cantadori Del Duomo. Utrechts vrolijke homomannenkoor. Volgend jaar deelnemer aan het homokorenfestival Various Voices in München.

Stichting Sun for Life. Volgens de eigen website ‘een kleurrijke en energieke enthousiaste groep mensen die door hun verschillende culturen een mooie bijdrage leveren aan het Nederlandse kleurenpalet’.

COC Midden Nederland. De belangenorganisatie voor de Utrechtse lhbt-gemeenschap. Kan natuurlijk niet ontbreken.

Café Kalff. Homocafé van Robbert Kalff, de initiatiefnemer van de eerste Utrechtse Canal Pride. Voortgekomen uit ergernis over de vergaande vercommercialisering van de Amsterdamse botenparade.

Roze Amersfoort. Keiroze-delegatie die meevaart onder het motto ‘Amersfoort doet de Rainbow Boogie Woogie’.

Teds. Brunchen aan de Lichtegaard. Maar vandaag meevaren in Teds Love Boat Cruise.

De Kringen. Organisatie waar homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (vanaf 16 jaar) elkaar kunnen ontmoeten. Ook voor als je het nog niet helemaal zeker weet.

Stichting Rubber. Maandelijks gayfeest in de Basis. Motto: ‘A rubber glove fits us all’.

Stichting Amsterdam Gay Pride. Organisator van onder meer de hoofdstedelijke botenparade. Nu eens niet gastheer, maar te gast. En vast nieuwsgierig naar hoe de Utrechtenaren het doen.

Stichting Blasj events. Organisator van evenementen in De Bilt. Doelgroep: alle bewoners, van jong tot oud. Dus ook lhbt’ers.

Best Gaybours. Vriendengroep, stelt zich aldus voor: ,,Waar je ook woont in Utrecht, overal kom je ons tegen. En hoewel je het stiekem misschien al wist, kan het geen kwaad nog eens te benadrukken dat we heus niet bijten. Wij zijn mannen en vrouwen die midden in de Utrechtse samenleving staan. Die niemand wegpesten. En die niemand tot last zijn. Integendeel. Samen vormen we de ruggengraat van een trotse stad, waar acceptatie de norm is en vriendschap centraal staat. Trots varen wij door Utrecht, want we mogen gezien worden.

De Utrechtse Canal Pride start om 13.00 uur bij het Ledig Erf. De parade vaart vervolgens langs de Dom en dwars door het centrum van Utrecht richting de Weerdsluis. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht