Volledig scherm
Luchtfoto van Rijnhuizen © AD

Wijk Rijnhuizen wordt energiefabriek voor Nieuwegein

De toekomstige nieuwbouwwijk Rijnhuizen in Nieuwegein moet energie opwekken voor de rest van de stad. De 2500 woningen moeten in elk geval meer energie opwekken dan de bewoners verbruiken.

De Nieuwegeinse gemeenteraad stemde donderdag bij de zogeheten herijking Rijnhuizen in met een amendement van D66 dat oproept tot ‘energiepositief’ bouwen. Alleen de VVD wilde zich hier niet op vastleggen.

Energiepositieve woningen produceren netto meer energie dan de bewoners verbruiken. Zo kunnen deze ook elektriciteit leveren aan bijvoorbeeld straatlantaarns of laadpalen voor elektrische auto’s. 

Nieuwegein heeft de ambitie om in 2040 volledig energieneutraal te zijn. ,,Om onze ambities te realiseren is het belangrijk om nu te bouwen voor de toekomst”, aldus D66-raadslid Anita van Schaik, ,,Doordat we weten dat onze huidige woningvoorraad niet volledig energieneutraal te krijgen is, is het slim om bij nieuwbouw en transformaties in te zetten op energiepositief bouwen.”

1000 woningen extra

De raad stemde ook in met de voorgestelde uitbreiding van het aantal woningen in Rijnhuizen van 1500 naar 2500. Daardoor wonen er straks voldoende mensen in de wijk om extra voorzieningen zoals een school, gezondheidscentrum en winkels mogelijk te maken. Ook zijn 1000 extra huizen zeer welkom voor het grote aantal woningzoekenden in Nieuwegein.

Rijnhuizen is nu nog een gemengd gebied met groen, kantoren en sportvelden. De sportvelden van de hockeyclub verhuizen naar Nieuwegein-Zuid. Een deel van de kantoren wordt verbouwd tot appartementen of gesloopt om plaats te maken voor woningen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht