Wijkpost St. Barbara ontruimd, kraker Hendrikse en psychiatrisch patiënte nu dakloos

VideoDe ontruiming van kraker Marcel Hendrikse, die de afgelopen jaren bivakkeerde op het terrein van de begraafplaats St. Barbara in Utrecht, is vanmorgen rustig verlopen. Hij nam zijn persoonlijke bezittingen mee, waarna medewerkers van een ontruimingsbedrijf het terrein leegmaakten.

Kraker Marcel zei te balen dat hij de strijd verloren heeft. „Ik ga op zoek naar iets anders, maar waar mijn patiënte heen moet is de vraag. Zij staat op straat, en dat vind ik eerlijk gezegd te gek voor woorden.” Hendrikse verzorgt haar als jaren. De gemeente zocht mee naar een geschikte locatie voor haar om te wonen, maar zover kwam het niet. Dat is aan de vrouw te wijten, zegt de gemeente, ‘omdat ze drie woningen heeft afgewezen’. 

Volledig scherm
De oude wijkpost die Hendrikse kraakte moet plaatsmaken voor een parkeerterrein van de aanpalende begraafplaats St. Barbara. © AD

Onzin, zegt Hendrikse, ‘de woningen waren niet geschikt voor mantelzorg, dus we konden niet toehappen. Waar mijn cliënt naartoe moet? Wie het weet mag het zeggen. Ik dacht dat het stadsbestuur niet wilde dat mensen als zij op straat belanden, maar kennelijk denken ze er toch anders over.”

De politie kwam poolshoogte nemen bij de ontruiming aan de Prinsesselaan, en constateerde dat alles in goede orde verliep. Buurtbewoners grepen de gelegenheid aan om hun ongenoegen te uiten.

De buurt heeft zich altijd verzet tegen het uitzetten van Hendrikse. Op de locatie in Utrecht-Oost die hij kraakte – een oude wijkpost plus enkele schuren – runde hij diverse projecten voor onder meer daklozen en statushouders. De gemeente wil de grond van de hand doen, zodat begraafplaats St. Barbara parkeerplaatsen aan kan leggen, onder meer voor het nieuw te bouwen crematorium op het terrein.

Volledig scherm
Kraker Marcel Hendrikse werkte mee aan de ontruiming © AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht