Volledig scherm
Stadskantoor in Utrecht. © ANP

Wijkraad Noordoost treedt af vanwege onvrede over bezuinigingen

Het dagelijks bestuur van de wijkraad Noordoost is collectief afgetreden omdat het zich niet kan vinden in de ‘rigoureuze’ bezuinigingen die de wijkraad treft. ‘Wij voelen ons als oude schoenen weggegooid’, zegt voormalig voorzitter van de wijkraad Ab Kools in een brief aan het college van burgemeester en wethouders.

De tien Utrechtse wijkraden staan op hun achterste benen sinds duidelijk werd dat de coalitie van GroenLinks, D66 en de ChristenUnie het grootste gedeelte van de subsidie voor de wijkraden wil stopzetten. De kritiek is dat inwoners de wijkraden slecht weten te bereiken en niet weten wat deze vertegenwoordigende organen doen.

Burgerparticipatie

De leden van het dagelijks bestuur van de wijkraad Noordoost zijn de eersten die er als gevolg van deze plannen de brui aan geven. De overige leden gaan in winterslaap totdat de gemeente duidelijkheid geeft over de toekomst. De gemeente gaat nadenken over andere vormen van burgerparticipatie. Hoe die eruit gaan zien, is nog niet bekend. De voorzitters van de wijkraden vinden dat hun rol door het college ‘enorm wordt onderschat’. 

Kools schrijft dat de wijkraad zich overvallen voelde door het in juni gepresenteerde coalitieakkoord waarin staat dat de toekomst van de wijkraden zou worden ‘herzien’. ‘Een schriftelijk advies van vijf wijkraden over participatie met ‘code oranje’ is niet meer serieus genomen en zelfs onbeantwoord gebleven, evenals meerdere recente adviezen overigens’, schrijft Kools in de brief.

‘Vleugellam’

De tien Utrechtse wijkraden geven het college sinds 2002 gevraagd én ongevraagd advies over zaken die de wijk aangaan. De leden bestaan uit onafhankelijke groepen bewoners en ondernemers, die bovendien zelf bepalen welke onderwerpen ze op de agenda zetten. De voorzitters van de wijkraden lieten eerder al weten dat met de voorgenomen bezuinigingen de wijkraden ‘vleugellam’ raken.

Na kritiek van onder meer de voorzitters van de wijkraden heeft D66- wethouder Anke Klein besloten om de voorgenomen bezuinigingen met een jaar uit te stellen. De korting gaat niet per 2019 gelden, maar per 2020. Zo wordt voorkomen dat wijkraden worden afgeschaft nog voordat een nieuwe vorm van (wijk)participatie in de steigers staat.  

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht