Wijkraad slaat alarm over ongelukken in Overvecht

De verkeersveiligheid in Utrecht Overvecht laat ernstig te wensen over. Dat concluderen verkeersdeskundigen na onderzoek in de wijk. De wijkraad onderschrijft de problemen en gaat snel met gemeente en inwoners in gesprek over oplossingen.

Een typische wijk waar veel bekende verkeersproblemen allemaal samenkomen. Zo typeert verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen Overvecht, na samen met collega’s uitgebreid onderzoek te hebben gedaan op straat. ,,Aan de infrastructuur is heel wat te verbeteren’’, vindt de deskundige, die stelt dat dit typisch een wijk is die ontworpen is voor autogebruik.

,,De wijk kent een oud verkeersplan, dat vooral gericht is op auto’s’’, noemt hij de kern van het probleem. Deze verouderde en gebrekkige infrastructuur gecombineerd met de drukte op veel plekken en het weggedrag, zorgt voor veel onveiligheid op straat.

Bevolkingsgroepen

Quote

Wekelijks is het raak op de kruising van de Carnegie­dreef en de Para­nadreef

,,Veel bevolkingsgroepen komen samen in de wijk’’, noemt Tertoolen nog een probleem dat hij heeft geconstateerd na gesprekken in de wijk. Deze verschillende culturele achtergronden brengen ook diverse opvattingen en houdingen in het verkeer met zich mee. Basisvoorwaarden om te komen tot een veilige verkeerssituatie ontbreken in de wijk volgens de onderzoekers. Gebrekkige verkeerskennis en hierdoor verklaarbaar gedrag van vooral jonge weggebruikers zijn het gevolg.

Daarom zou het volgens de onderzoekers goed zijn om verkeersles te geven aan wijkbewoners die daar behoefte aan hebben. Specifiek noemt het onderzoeksbureau hierbij jonge jongens in de wijk. Zij zouden elkaar ook moeten aanspreken op hun weggedrag en bovendien zelf via een rijsimulator moeten ervaren wat de invloed van drank- of lachgasgebruik is op hun weggedrag.

Voorzitter Els Wegdam van de wijkraad Overvecht en verkeersdeskundige Annette van den Bosch van diezelfde wijkraad gaven opdracht voor het onderzoek. Zij zijn blij met de uitkomsten en gaan hierover op 11 februari in discussie met inwoners en afgevaardigden van de gemeente.

Knip

Volledig scherm
Een auto belandde in augustus vorig jaar op zijn kop op de Carnegiedreef © Sem van der Wal

Verbeteren van de verkeersveiligheid was de voornaamste reden voor de wijkraad Overvecht om door verkeerspsychologen onderzoek in de wijk te laten doen. De uitkomsten zijn reden tot zorg en bevestigen het al jaren bestaande beeld van een wijk, waar veel ongevallen plaatsvinden.

Getoeter, gebel, slippende banden en verwijtende blikken zijn aan de orde van de dag op een van de drukste kruispunten van Overvecht. Niet voor niets noemen Annette van den Bosch en Els Wegdam van de wijkraad de kruising van de Carnegiedreef met de Paranadreef ‘een blackspot’. ,,Wekelijks is het hier raak’’, weten zij.

Niet alleen hier vinden veel ongelukken plaats, heel Overvecht valt op door de grote hoeveelheid ongelukken. Vaak gaat het goed en blijft het bij blikschade, maar niet zelden vallen ook gewonden. Zo was vorig jaar een zwaargewonde te betreuren bij een ernstig ongeval op de Rio Brancodreef, vermoedelijk veroorzaakt door een straatrace.

De wijkraad is het roekeloze rijgedrag meer dan zat. Daarbij stelt voorzitter Wegdam dat het nodig is dat ook alle wijkbewoners zichzelf eens kritisch de vraag stellen of ze zich wel netjes aan de verkeersregels houden, zowel in de auto, als wandelend of op de fiets.

Over alle bestaande verkeersproblemen gaat de wijkraad maandag 11 februari in gesprek met zoveel mogelijk inwoners en met de gemeente. Handhaving is daarbij ook onderwerp van gesprek, mede omdat bewoners de verkeersproblemen vooral buiten zichzelf zoeken. ,,Laten zien wie het onveilige gedrag vertoont is heel belangrijk’’, stelt onderzoeksbureau XTNT. Verkeerspsycholoog Tertoolen is ook zelf bij de discussie aanwezig.

Naast handhaving kan voorlichting volgens hem ook een oplossing zijn voor Overvecht. Idee is dat tijdens de avond veel mogelijke oplossingen voor meer verkeersveiligheid op tafel komen, in combinatie met het verkeersrapport over de wijk. Uiteindelijke doel is onder meer dat verkeersregels bewust negeren of overtreden door vooral jonge mannelijke bestuurders niet meer de normaalste zaak van de wereld is in Overvecht.

Volledig scherm
De schade na een crash op de Rio Bancodreef was groot. © Sem van der Wal

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht