Volledig scherm
Sara en haar broertje Gijs. © Privéfoto

Wijkse Sara (8) komt in actie voor haar broertje, die soms 25 epileptische aanvallen per dag heeft

Sara (8) uit Wijk bij Duurstede is gek op haar broertje Gijs (2). Hij heeft het wat betreft gezondheid minder getroffen en krijgt tot wel 25 epileptische aanvallen op een dag. En dus wilde ze in actie komen, vertelt moeder Nathalie Jonkman (44).

Wat gaat Sara voor Gijs doen?

„Ze gaat op 26 oktober 5 kilometer lopen tijdens de Epilepsie Night Walk in Brabant. Dat doet ze niet alleen voor Gijs, maar ook voor de 120.000 andere mensen met epilepsie. Toen we in juni weer eens in het ziekenhuis waren, zagen we dat dit evenement er is en was het besluit gauw genomen.”

Gijs was aanvankelijk een gezonde baby?

„Ja, de eerste vijf maanden was er niks aan de hand. Maar toen kreeg Gijs aanvallen en bleek in het ziekenhuis dat hij de ziekte Moyamoya heeft. Zeer zeldzaam, zeker bij zo’n jong kind. Het is een niet te genezen aandoening aan de bloedvaten naar de hersenen, die daardoor te weinig zuurstof krijgen.”

Wat heeft dat voor gevolgen gehad voor Gijs?

„Hij heeft meerdere herseninfarcten gehad, is zijn zicht kwijtgeraakt en het heeft gevolgen gehad voor zijn ontwikkeling. Hij kan nog niet lopen en praten. Hij krijgt therapie, maar wat hij ooit zal kunnen is onduidelijk.”

En hij heeft epilepsie.

„Ja, dat heeft hij er ook aan overgehouden. Hij heeft wel 25 kleine aanvallen per dag. Na een paar stuiptrekkingen houdt het weer op. Maar minuten durende aanvallen komen ook voor en daarvan kan hij buiten westen raken. Dan moeten we snel naar het ziekenhuis. Van zo’n aanval schrik ik nog steeds.”

Hoe zijn Sara en Gijs met elkaar?

„Ze is heel lief voor hem en is behulpzaam waar ze kan. Broer en zus hebben een heel bijzondere band. Soms lukt het mij niet meer om Gijs te troosten, maar dan komt Sara en lacht hij weer.”

Met wie loopt ze de Epilepsie Night Walk?

„Met mij, oma, een vriendin en een nichtje. Vader? Die blijft dan bij Gijs. Sara kan gesponsord worden. Vooraf dachten we dat 250 euro veel zou zijn, maar dankzij een heleboel lieve mensen hebben we al meer dan 1.500 euro. Dat geld gaat naar onderzoek. Hoe meer, hoe beter.”

Sara sponsoren kan via deze site

Volledig scherm
Sara en Gijs hebben een bijzondere band. © Familie Kosterman
Volledig scherm
Gijs en moeder Nathalie Jonkman. © Familie Kosterman
Volledig scherm
Sara en Gijs hebben een bijzondere band. © Familie Kosterman
Volledig scherm
Het hele gezin: Moeder Nathalie, Sara, vader Jacco Kosterman en Gijs (vlnr). © Familie Kosterman

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht