Willem Joustra.
Volledig scherm
Willem Joustra. © Gemeente Wijk bij Duurstede

Wijkse wethouder Willem Joustra stapt op: ‘VVD-fractie dwingt me ertoe’

Willem Joustra, VVD-wethouder in Wijk bij Duurstede, stapt met onmiddellijke ingang op. Hij voelt zich hiertoe gedwongen door de fractie van de VVD. ,,Het is geen vrijwillige keuze. Als je de steun van je fractie mist, is er nog maar één weg: opstappen’’, zegt de 52-jarige Joustra.

De wethouder en VVD-fractie zitten volgens VVD-fractievoorzitter Sybren van der Velden niet op één lijn. ,,Er is geen gezamenlijk toekomstperspectief.’’ Een toelichting wil Van der Velden verder niet geven. ,,Dit is een interne kwestie.’’ Een voorbeeld waaruit zou blijken dat Joustra en de VVD-fractie het oneens zijn, wil hij niet geven. ,,Het gaat om Willem Joustra.’’ Binnenkort maakt de VVD bekend wie hem opvolgt.

Robuust

Joustra werd ruim anderhalf jaar geleden wethouder namens de VVD in het college met GroenLinks en PCG. Hij maakte op dat moment deel uit van de VVD-fractie in Provinciale Staten van Utrecht. Hij werd tijdens de coalitiebesprekingen voorgedragen als ‘robuuste’ kandidaat voor het wethouderschap in het college van liberalen met links en christelijk. 

Nu zegt Joustra: ,,Gaandeweg kunnen dingen veranderen. We zouden uit elkaar gegroeid zijn. De VVD-fractie vroeg mij of ik de VVD nog wel kon vertegenwoordigen. Het is niet één puntje waarover wij van mening verschillen, het zijn er meerdere. Ik heb met Sybren afgesproken daar geen details over te vertellen. Wel vind ik het erg jammer dat ik een aantal onderwerpen, zoals parkeren in en rond de binnenstad, niet kan afronden. Wat ik nu ga doen? Werk zoeken. Raar dat dit zomaar kan gebeuren.’’ In het college was hij de onervaren nieuweling naast de routiniers Wil Kosterman (GroenLinks) en Hans Marchal (PCG). Dat zal met Joustra’s opvolger niet anders zijn.

Windmolens in Wijk

Binnenkort zegt hij zijn lidmaatschap van de VVD op. Hij heeft daar niets meer te zoeken. ,,Het is niet zo dat de kiezers weglopen bij de VVD, maar andersom: de VVD loopt weg bij haar kiezers. Sinds 2011 heb ik me ingezet om de plaatsing van windturbines in Wijk bij Duurstede tegen te houden. Wijk werd geschrapt als zoekgebied voor windmolens. Maar gaandeweg maakt de VVD een draai, waardoor plaatsing van windturbines ook in Wijk mogelijk wordt. Dat is stom van de VVD. Als straks puntje bij paaltje komt, komen er toch gewoon windmolens. Of er lokaal draagvlak voor is, is dan niet eens belangrijk.’'

Collega-wethouders Marchal (,,Dit is heftig voor Willem’’) en Kosterman verwijzen voor een reactie naar burgemeester Iris Meerts. Zij zegt: ,,Wij zijn Willem dank verschuldigd voor wat hij voor de gemeente gedaan heeft. Persoonlijk ken ik hem nog maar kort. Ik heb hem leren kennen als een gedreven bestuurder met oog voor het algemeen belang.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht