Volledig scherm
© ANP

Wil je je kind niet laten vaccineren? Dan moet je in Utrecht op ‘tweede gesprek’

Utrechtse ouders die hun kind niet laten vaccineren, moeten in Utrecht sinds kort op een tweede gesprek. De gemeente hoopt de al jaren dalende vaccinatiegraad hiermee te stoppen.

Dat antwoordt het Utrechtse stadsbestuur op vragen van D66, VVd en PvdA. De partijen wilden weten wat de gemeente kan doen om ouders te verleiden hun kind te vaccineren. Sinds begin dit jaar worden mensen die hun kinderen nog niet of niet meer laten vaccineren uitgenodigd voor een extra gesprek. ‘Bij deze ouders leidt dit gesprek geregeld tot het wegnemen van de twijfel en daarmee tot de keuze om alsnog te vaccineren’, zo schrijft het stadsbestuur.

Quote

Bij deze ouders leidt dit gesprek geregeld tot het wegnemen van de twijfel en daarmee tot de keuze om alsnog te vaccineren.

Gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht begint daarnaast volgende maand een heuse ‘vaccinatiealliantie’. Daarin wordt met onder meer jeugdartsen, verloskundigen, kinderdagverblijven en scholen gesproken om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. 

Kinderdagverblijf

Met name over kinderdagverblijven is de laatste tijd veel gesproken. Van verschillende kanten  klinkt de roep om openbaar te maken hoeveel niet gevaccineerde kinderen er per opvanglocatie zijn. De gemeente Utrecht werkt daar voorlopig niet aan mee. ‘We verwachten niet dat het inzichtelijk maken van de vaccinatiegraad op kinderdagverblijven leidt tot andere keuzes van ouders over vaccineren’, aldus het stadsbestuur. 

Sterker, de gemeente is zelfs bang voor een ‘contraproductief effect’. Zo bestaat de angst dat er concentraties ontstaan van niet-gevaccineerde kinderen op een kinderdagverblijf. De kans op een uitbraak van een infectieziekte wordt dan alleen maar groter. 

Binnenstad

De vaccinatiegraad in Utrecht daalt al jaren gestaag. Zo was in 2009 ruim 95 procent van de 10-jarige kinderen in Utrecht ingeënt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP). In 2017 lag dat percentage op 91 procent. Ook het inentingspercentage voor meningokokken type C daalt in Utrecht. In 2009 was ruim 97 procent gevaccineerd en in 2017 lag dat percentage op amper 94 procent. Opvallend is dat dit niet alleen speelt in wijken zoals Overvecht en Kanaleneiland waar de gezondheid toch al achterblijft, maar ook de binnenstad.

In De Ochtend Show to go vertelde CDA-Kamerlid Anne Kuik onlangs over het belang van vaccinatie:

  1. De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderkamertje in Zuilen
    PREMIUM
    2brothersonthe4thfloor

    De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderka­mer­tje in Zuilen

    Met Never Alone en Dreams bestormden de Utrechtse broertjes Bobby en Martin Boer uit Zuilen 25 jaar geleden wereldwijd de hitlijsten. Het sprookje begon op de vierde verdieping van een portiekflat aan de Boelesteinlaan bij moeder thuis. Daar knutselden Bobby en Martin dag en nacht aan muziek. Plakken en knippen, net zo lang tot het lekker klonk. Een kwart eeuw later worden de 2 Brothers on the 4th Floor, met ruim 20 miljoen verkochte platen, maandelijks nog 500.000 keer via Spotify gedraaid. De act staat weer wekelijks op festivals. ,,Het sprookje gaat door.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht