Volledig scherm
Wil Velders-Vlasblom. © Het Utrechts Archief

Wil Velders-Vlasblom (88), eerste vrouwelijke wethouder van Utrecht, overleden

Op 88-jarige leeftijd is Wil Velders-Vlasblom overleden. De ras-PvdA’er werd in 1974 de eerste vrouwelijke wethouder in Utrecht. Later werd ze burgemeester van Beverwijk.

Binnen de PvdA, de partij waarvan ze meer dan 65 jaar lid was, wordt verslagen gereageerd op het overlijden van Velders-Vlasblom. ,,Ze was een voorbeeld voor velen”, reageert de Utrechtse PvdA’ster Ilse Raaijmakers. ,,Een uitermate bekwame politica, die altijd is blijven strijden voor haar idealen.”

Velders-Vlasblom kwam in 1969 in de Utrechtse gemeenteraad, vijf jaar later werd ze de eerste vrouw die wethouder werd in de stad. Opvallend laat, vindt Raaijmakers. ,,Binnenkort vieren we dat vrouwen honderd jaar mogen stemmen. Dan ben ik toch wel verbaasd dat we pas in 1974 de eerste vrouwelijke wethouder hadden in de stad. Het zegt iets over Wil, dat moet je maar in je hebben.”

Onlangs kreeg de in Schiedam geboren Velders-Vlasblom de Willem Drees-penning uitgereikt, voorbehouden aan PvdA’ers die liefst 65 jaar lid zijn van de partij. ,,Toen oogde ze weliswaar broos, maar mentaal was ze helder”, weet Raaijmakers nog. ,,Ze was tot voor kort ook nog actief in onze werkgroep voor ouderen. Iemand die altijd met het volk in contact bleef en bovenal naar de mensen luisterde.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht