Volledig scherm
Het winkelcentrum in Overvecht © Shody Careman

Winkelcentrum Overvecht: 'Net geen jungle, wel complete chaos'

OpinieJe boodschappen halen in winkelcentrum Overvecht doe je niet voor je plezier. Sociaal geograaf Olivier Beens beschrijft hoe het er op een drukke zaterdagmiddag aan toegaat.

Poll

Het wordt de hoogste tijd dat de gemeente Utrecht maatregelen treft om de chaos op de parkeerplaats bij winkelcentrum Overvecht op te lossen.

  • Eens (90%)
  • Oneens (10%)
1697 stemmen

Het is een opmerkelijk schouwspel, het verkeer rond Shoppingcenter Overvecht op een zaterdagmiddag. Automobilisten rijden in een lange rij stapvoets over het parkeerterrein op zoek naar de laatste parkeerplekjes, het liefst zo dicht mogelijk bij de winkels. Fietsers rijden links en rechts auto's kriskras voorbij. Voetgangers - ook ouderen en kinderen - steken tussen de auto's de Seinedreef over richting de ingang van het winkelcentrum. Het woord 'verkeersjungle' gaat mij wat ver, maar chaotisch is het zeker.

Ik vind het verbazingwekkend dat er bij de ingang tussen de Action en de Kijkshop geen goede oversteekmogelijkheid is. Bij andere entrees van het winkelcentrum is het al niet anders. Ik zie ouderen met een looprek of scootmobiel een lange slinger maken tussen de auto's, op zoek naar een plek, waar ze niet tegen een stoeprand opbotsen. Ouders houden hun kinderen vast, zodat ze niet zonder uit te kijken naar de grote gebakkraam aan de overkant rennen. Voor fietsers is de situatie al net zo onlogisch. In een fietsstad als Utrecht verwacht je hier op zijn minst een paar stroken rood asfalt. Maar die zijn er niet.

Quote

Plannen voor de langere termijn zijn prima, maar er moet ook nú iets gebeuren

De slechte staat van de openbare ruimte is bewoners al jaren een doorn in het oog. De gemeente heeft het afgelopen jaar gewerkt aan plannen om auto's beter te scheiden van fietsers en voetgangers. Hoewel er nog niets vaststaat, zitten er zeker goede ideeën in. Maar hoe lang is het nog wachten op een uitvoering? Een herinrichting met goede looproutes en een prettige openbare ruimte kan niet vroeg genoeg komen. Of een fietspad langs de Seinedreef de definitieve plannen haalt, is onzeker.

Haast
Plannen voor de langere termijn zijn prima, maar er moet ook nú iets gebeuren. Bedenk dat er straks alleen maar voetgangers bijkomen. Er ligt een plan voor woningbouw op de NPD-strook langs de Brailledreef. Dat zijn 180 tot 360 appartementen en 550 studentenwoningen. Verderop verschijnt het tweede deel van het Antoniuskwartier, op de plek van het oude ziekenhuis. Dat zijn nog eens 151 woningen op loopafstand van het winkelcentrum.

Utrecht doet haar best om een wereldfietsstad te zijn en een betere stad voor voetgangers. De openbare ruimte rond Shoppingcenter Overvecht is dé locatie om die uitdaging aan te gaan. De verkeerschaos zoals die er nu is, past niet bij Utrecht. Zorg dat winkels goed en veilig bereikbaar zijn voor iedereen, zeker voor kinderen, ouderen en mensen die slecht ter been zijn. Zorg voor betere looproutes vanuit omliggende buurten. En maak haast, want het is hard nodig. Ga maar eens kijken op zaterdagmiddag.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht