Volledig scherm
Het Van Unnikgebouw wordt de blikvanger van De Uithof © Artist's impression Universiteit Utrecht

Winkels, woningen en horeca voor Utrecht Science Park

Het Utrecht Science Park, zoals universiteitscentrum De Uithof formeel heet, krijgt een kloppend autoluw hart met winkels, woningen, horeca én een nieuwe blikvanger: het gerenoveerde Van Unnikgebouw. De botanische tuinen krijgen een opvallender plek in het nieuwe hart van De Uithof.

Volledig scherm
Directeur Floris de Gelder (met rode stropdas) van het Utrecht Science Park © Jeroen Jumelet

Volgens directeur-bestuurder Floris de Gelder gaat het Utrecht Science Park (USP) zijn verborgen juwelen uitpakken. ,,Het wordt een gebied waar je niet alleen naartoe moet, maar waar je ook wilt blijven.'' Wie over tien jaar weer eens op De Uithof fietst, zal het gebied niet meer herkennen, zo is zijn verwachting.

Al enkele jaren is de Stichting Utrecht Science Park plannen aan het maken om het universiteitscentrum, dat in de jaren '60 is ontworpen en gebouwd, aantrekkelijker te maken voor bewoners, gebruikers en bezoekers. Ze voert daarvoor overleg met onder meer de gemeenten Utrecht, De Bilt, Zeist en Bunnik over de bereikbaarheid. En met studenten en bestuurders van de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht en de bedrijven over de nieuwe inrichting.

Botanische tuinen
,,De botanische tuinen zijn de juwelen van dit gebied, maar de ingang ligt aan de verkeerde kant. Dat gaan we veranderen. In die nieuwe situatie komt de ingang midden in het centrum van het Science Park te liggen, ongeveer bij het Willem C. van Unnikgebouw," zegt Floris de Gelder.

Het hoogste en volgens vele Utrechters lelijkste gebouw van De Uithof, dat vol asbest zit en maar moeilijk is te isoleren, krijgt een nieuw uiterlijk. Na de sanering krijgt het Van Unnikgebouw de rol van het centrale verbindingsgebouw op het Science Park. Het vormt de schakel tussen collegezalen, de universiteitsbibliotheek, woningen en horeca.

Foodcourt
Er ligt een ontwerp met een foodcourt op de begane grond, woningen, collegezalen, een meetingpoint en een skybar op het 75 meter hoger dak.

,,De plannen kunnen alle kanten nog op,'' benadrukt Floris de Gelder. ,,We zijn nog volop aan het brainstormen over dit gebouw. ,,Maar vast staat al dat dit gebouw straks de eyecatcher van De Uithof wordt.''

Quote

Het wordt een gebied waar je niet alleen naartoe moet, maar waar je ook wilt blijven

Floris de Gelder

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht