Volledig scherm
Op Kanaleneiland wordt fors gebouwd en gerenoveerd om het woonklimaat te verbeteren. © Angeliek de Jonge

Woekerwinst op flatjes Kanaleneiland was volgens de regels

Bij de verkoop van 251 flats in Kanaleneiland aan een Zwitsers-Qatarees bedrijf en Canadese bedrijven in 2016 en 2017 zijn geen regels overtreden. Dat concludeert de Autoriteit Woningcorporaties (AW) na onderzoek naar de transacties. 

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Wonen schrijft dat ook in een brief aan de Tweede Kamer en in antwoord op schriftelijke vragen van Kamerlid Alexander Kops (PVV).

Twee maanden geleden berichtte deze krant dat de buitenlandse investeerders enorme winsten maakten op de oorspronkelijke sociale huurwoningen, terwijl de corporaties die oorspronkelijk eigenaar waren, het nakijken hadden.

22 miljoen euro 

De Autoriteit Woningcorporaties stelt dat de koop en doorverkoop voor het consortium Aventicum van Credit Suisse en een staatsvastgoedfonds uit Qatar ‘profijtelijk is gebleken’. In het rapport becijfert ze de winst op circa 22 miljoen euro. 

De woningbouwcorporaties Mitros en Portaal brachten in eerste instantie de betrokken 251 woningen in bij de zogeheten Gemeenschappelijke Exploitatie Maatschappij (GEM) Kanaleneiland waarin ze met de gemeente Utrecht en bouwer Heijmans samenwerkten aan verbetering van de wijk. Ze kregen daar grond en korting op de erfpacht ter waarde van 11 miljoen voor terug. 

De Autoriteit Woningcorporaties keurde de transactie goed, vooral omdat de bedoeling was de flats geschikt te maken voor een iets duurder segment. De wat meer welvarende huurders zouden bijdragen aan verbetering van het woonklimaat op Kanaleneiland.

Volledig scherm
Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, na afloop van de wekelijkse ministerraad. © ANP

Risico’s

Aventicum knapte de woningen voor circa 20 miljoen op en verkocht ze voor 51,1 miljoen. De doorverkoop van de woningen door GEM aan Aventicum is niet door de AW goedgekeurd omdat dit geen vereiste is. De toezichthouder beoordeelt alleen transacties van corporaties. De AW stelt dat het ‘evident lijkt dat Aventicum een aanzienlijke winst heeft gemaakt op het door haar geïnvesteerde bedrag’. Daarmee kan volgens haar niet gesteld worden dat maatschappelijk kapitaal is weggelekt omdat risico’s bij marktpartijen zijn neergelegd.

Waardestijging 

De winst van Aventicum komt volgens de toezichthouder vooral voort uit de aantrekkende woningmarkt waardoor de appartementen in korte tijd veel meer waard werden. Van die waardeontwikkeling, die niet alleen voortvloeit uit de algemene woningmarkt, maar ook uit de verbetering van Kanaleneiland, profiteren ook Mitros en Portaal, aldus de AW. ‘De waardestijging van vastgoed kent een stijging van bij benadering 20 tot 45 procent’. 

 1. De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderkamertje in Zuilen
  PREMIUM
  2brothersonthe4thfloor

  De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht in een flatje in Zuilen

  Met Never Alone en Dreams bestormden de Utrechtse broertjes Bobby en Martin Boer uit Zuilen 25 jaar geleden wereldwijd de hitlijsten. Het sprookje begon op de vierde verdieping van een portiekflat aan de Boelesteinlaan bij moeder thuis. Daar knutselden Bobby en Martin dag en nacht aan muziek. Plakken en knippen, net zo lang tot het lekker klonk. Een kwart eeuw later worden de 2 Brothers on the 4th Floor, met ruim 20 miljoen verkochte platen, maandelijks nog 500.000 keer via Spotify gedraaid. De act staat weer wekelijks op festivals. ,,Het sprookje gaat door.’’
 2. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
  Agenda

  Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

  De lichtshow Keys of Light, waarbij lichtprojecties bewegen op de muziek van een speciale piano, gaat vanavond om 21.00 uur in première. Zo weet de volledig ingepakte Domtoren dagelijks tot en met 21 december toch nog de aandacht te trekken. Verschillende bekende pianisten zullen de piano komen bespelen om daarmee lichtprojecties op de stijgers te creëren. En op 22 november zullen duizenden recreatielopers de verlichte Domtoren passeren als onderdeel van een hardlooproute door het centrum van de stad.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht