Volledig scherm
Polder Rijnenburg © Marnix Schmidt

Woerden boos over windmolens in polder Rijnenburg

In Woerden klinkt kritiek op het plan om in Utrecht elf hoge windmolens te bouwen. De stad moet zich verzetten tegen het plan voor ‘het hoogste windmolenpark van Nederland’ vlakbij Harmelen, vindt oppositiepartij Sterk Woerden. ,,Er is werk aan de winkel om het Groene Hart te beschermen.’’

De lokale partij kan er niet over uit dat er een plan ligt voor 11 mega-windturbines en 227 hectare zonnepanelen in de ‘achtertuin’ van het dorp, net over de gemeentegrens met Utrecht. En dat de gemeente ook nog eens positief is over dat idee, omdat de windmolens en de zonnepanelen nu eenmaal schone energie leveren.

Minstens zo erg vindt de fractie het dat de dorpsbewoners niet tijdig zijn geïnformeerd en net als de Woerdense politiek het nieuws via deze krant moesten vernemen. ,,De wethouder (Tymon de Weger, red.) is er al langer van op de hoogte. Waarom is de gemeenteraad hiervan niet in kennis gesteld?’’, vraagt Sterk Woerden-raadslid Monique Verheyen zich af.

Beschermen

Quote

Wat doen wij dan om ons Groene Hart te beschermen?

Monique Verheyen, Sterk Woerden

,,Het behelst het hoogste windmolenpark dat er in Nederland wordt gebouwd. Waarbij wij als Woerden ons er op laten voorstaan dat wij de hoofdstad van het Groene Hart zijn, dat ook nog eens een natuurhistorisch landschap is. Wat doen wij dan om ons Groene Hart te beschermen?’’

De molens en zonnepanelen in de polders Reijerscop en Rijnenburg moeten bij elkaar genoeg energie leveren voor 96.000 Utrechtse huishoudens. Dat is bijna 10 procent van de huidige vraag naar warmte en elektriciteit in de Domstad. Van Leeuwen vraagt zich af waarom voor dit zeer omvangrijke plan is gekozen en wat De Weger daar nou positief aan vindt.

Schade

De politica is juist de mening toegegaan dat Woerden in het geweer moet komen tegen het plan van de grote stad en ook Harmelenaren terzijde moet staan als ze bezwaarschriften willen indienen. Ook moet de wethouder, aldus Van Leeuwen, uitleggen hoe hij de mogelijke schade ziet die wordt toegebracht aan het karakter en aan de inwoners van het Groene Hart.

Op vragen van Hendrie van Assem (Inwonersbelangen) zegt De Weger dat de afstand van de windmolens tot de woningen aan de gangbare normen voldoet. En, zegt De Weger, Utrecht neemt bij de plaatsingsafspraken de eis op dat er voor geluidarme windturbines moet worden gekozen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht