Volledig scherm
Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht tijdens de officiële opening van de Leidsche Rijntunnel in de A2, begin juli. © anp

Wolfsen terug van vakantie wegens asbest

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht heeft toch besloten zijn vakantie af te breken in verband met de asbestvervuiling in de wijk Kanaleneiland. Eerder woensdag zei zijn vervanger, wethouder Gilbert Isabella, nog dat in eerder overleg met de burgemeester was besloten dat diens terugkeer naar Utrecht niet nodig was.

Wolfsen wordt aan het eind van de middag terug in zijn stad verwacht. 'De tickets voor de terugreis zijn inmiddels besteld', aldus Isabella. Wolfsen en Isabella zullen meteen na terugkeer van de burgemeester in gesprek gaan met bewoners van de getroffen flat aan de Stanleylaan.

Oorzaak onbekend
Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de asbestvervuiling in de wijk Kanaleneiland. Tot nu toe is alleen duidelijk waar de vervuiling vandaan komt: een flatgebouw aan de Stanleylaan, dat werd gerenoveerd. Het onderzoek naar hoe het asbest vrij kon komen is nog bezig. Dat zei Rob Rötscheid van woningcorporatie Mitros vandaag. Er moeten onder meer boringen worden gedaan om achter de oorzaak van de vervuiling te komen.

De bron van de vervuiling is wel bekend: het asbest komt achter de dakranden van de flat aan de Stanleylaan vandaan. Het gaat om spuitasbest. De aanwezigheid daarvan was niet verwacht en het is nog niet duidelijk waarom het op die plek zit, zei Rötscheid.

Het plan van aanpak voor de sanering van de flat en het opruimen van het vrijgekomen asbest is nog in de maak, daarover wordt waarschijnlijk woensdagmiddag meer bekend. Dan zou de corporatie moeten kunnen zeggen wanneer de eerste bewoners van de Stanleylaan en de naastgelegen (flat)woningen aan Marco Pololaan, Amerikalaan en Afrikalaan weer naar huis mogen. Bewoners van 57 huizen moesten verplicht evacueren en voor nog eens 117 woningen gold vanaf maandag een dringend advies te vertrekken.

Als de planning, die aan de hand van 6500 genomen monsters wordt gemaakt, klaar is, moet die nog aan de Arbeidsinspectie voorgelegd worden. Daarna kunnen gespecialiseerde schoonmaakbedrijven worden ingezet om de asbestdeeltjes op te ruimen. Er is al begonnen met het inschakelen van deze schoonmaakbedrijven, aldus Rötscheid.

Voorafgaand aan de renovatiewerkzaamheden is zogenoemd destructief onderzoek gedaan in een van de leegstaande woningen van de flat. Daarbij is toen geen asbest gevonden. Dit onderzoek is niet gedaan aan de gevel van het pand.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht