Volledig scherm
Zo kan het eruit gaan zien om op het water te wonen. © Gemeente Utrecht

Wonen op het water van de Haarrijnseplas? Binnenkort kan het!

Binnen afzienbare tijd worden nieuwe woningen gebouwd op het strand en water van de Haarrijnseplas. Volgend jaar zal worden gestart met de bouw van ruim 600 woningen aan de noordkant van het water, naast het strand. Ook komt er een basisschool en wordt een buitenschoolse opvang gebouwd.

Volledig scherm
Het bouwproject Haarrijn bevindt zich ten noordwesten van de plas en zal in 2019 starten. © Gemeente utrecht

De nieuwe woningen zullen ten zuiden van Maarssenbroek worden gebouwd, tussen de Haarrijnseplas en de A2. Het is niet alleen mogelijk om vlakbij de plas te wonen, maar ook op het strand of zelfs op het water. Een gedeelte van de woningen wordt geplaatst op steigers in het water. Ook de nieuwe basisschool zal vlak tegen de plas aan worden gebouwd. De school komt op ongeveer 300 meter afstand van de A2. Die afstand voldoet aan het gezondheidsadvies van de gemeente Utrecht.

Er zullen zeker 607 woningen worden gebouwd, maar dat kan oplopen tot een maximum van 650. Ongeveer 30 procent bestaat uit huurwoningen, waarvan 10 procent sociale huur is. Een kwart bestaat uit middeldure koopwoningen: huizen met een waarde tussen de 215.000 en 385.000 euro. De overige woningen zijn duurdere koopwoningen. 

Volledig scherm
De nieuwe woningen bestaan voor een groot deel uit ‘landelijke woningen’. © Gemeente Utrecht

Zorgen

Volledig scherm
Ook dit is een voorbeeld van een van de nieuwe ‘waterwoningen’. © Gemeente Utrecht

Eerder werd al bekendgemaakt dat ook bij het zuiden van de plas nieuwe woningen worden gebouwd. Dat is in Haarzicht, ten noordwesten van Vleuten. De Haarrijnseplas kent een natuurrijke omgeving. Dat er nu veel gebouwd wordt, levert op social media veel bezorgde reacties op van mensen die zich zorgen maken om de natuur rondom de plas. ‘Al het groen gaat weg, ze verpesten de natuur. Ze bouwen het land helemaal vol’, zijn veelgeschreven berichten op Twitter.

Toch wordt wel degelijk rekening gehouden met het natuurrijke gebied rondom de Haarrijnseplas, zo zegt Matthijs Keuning van de gemeente Utrecht. „Het gebied Haarrijn kent ook een ecologisch gedeelte waar niet gebouwd mag worden. Daar mag simpelweg niks aan gedaan worden, dus op die manier wordt al rekening gehouden met de mooie natuur.”

Volgens Keuning moet de gemeente wel zoeken naar uitbreiding van woongebieden. „De stad groeit. Iedereen wil in Utrecht wonen. Er wordt echt wel goed over nagedacht, ook met mensen die al in de omgeving wonen, maar we moeten ook gewoon zorgen voor meer woningen”, zegt Keuning. In de loop van 2019 zal worden gestart met de bouw. Wie verantwoordelijk is voor het project is nog niet bekend. 

Volledig scherm
Zo moet de indeling van het project Haarrijn eruit komen te zien, met een aantal woningen op het strand en op het water. © Gemeente Utrecht

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht