Park Boswijk is volgens de directeur van Seyster Veste aan een grondige renovatie toe.
Volledig scherm
Park Boswijk is volgens de directeur van Seyster Veste aan een grondige renovatie toe. © Park Boswijk

Woningbouwdirecteur 'dreigt' met komst asielzoekers

Een opmerking van directeur Rob Wassenberg van woningbouwcorporatie Seyster Veste zorgde zaterdag voor grote onrust onder bewoners van zorgcomplex Park Boswijk. Hij 'dreigde' met de komst van Syrische vluchtelingen in een poging de veelal hoogbejaarde appartementseigenaren  te bewegen de renovatie van het complex te steunen.

Rob Wassenberg.
Volledig scherm
Rob Wassenberg. © AD

,,Hoe denkt u dat de gemeente reageert als wij zeggen dat wij zoveel appartementen beschikbaar hebben voor Syriërs?'' aldus Wassenberg. Hij deed zijn uitspraak op een voorlichtingsbijeenkomst voor de bewoners van Park Boswijk.

De uitspraak viel volstrekt verkeerd. Bewoners noemen de opmerking onkies. ,,We voelen ons onder druk gezet om mee te werken,''  zegt Annemarijk Schade, voorzitter van de bewonerscommissie. ,,70 procent is tegen de plannen.''

Wassenberg zegt dat het niet zijn bedoeling is geweest mensen onder druk te zetten. ,,Ik heb willen aangeven hoe ongelofelijk hard dit project nodig is. Als we niks doen, komt er een moment dat iemand er IVA-studenten in wil onderbrengen. Of, inderdaad, het COA komt langs. Het gekozen voorbeeld was niet goed, maar dat is wijsheid achteraf.''

Niet gedwongen
Seyster Veste wil fors renoveren. Om te kunnen bouwen heeft de corporatie een meerderheid nodig in de vereniging van eigenaren. Daarvoor zijn nog 61 stemmen nodig. Vervolgens kan de Vereniging van eigenaren de renovatieplannen opleggen aan de minderheid. Daarbij gaat het om grootschalige verbetering van het complex en voorzieningen. De eigenaren kunnen nooit gedwongen worden tot renovatie binnen hun eigen woning, onderstreept Wassenberg.

Leegstand
Bospark kent zoals veel zorgcomplexen een grote leegstand. Ruim de helft van de huurappartementen van Seyster Veste staat leeg, maar ook in het particuliere deel zijn veel appartementen niet meer bewoond. 

Hoge servicekosten schrikken kopers af. Die bedragen circa 800 euro. Veel erfgenamen moeten dat bedrag blijven betalen zolang ze het appartement niet verkocht hebben. Hierdoor nemen leegstand en verpaupering toe.

Seyster Veste wil met projectontwikkelaar ABC het complex renoveren. Bewoners kwamen met een alternatief plan, maar de corporatie kiest toch voor de ontwikkelaar die volgens Wassenberg meer stevigheid en ervaring heeft op dit gebied.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht