Volledig scherm
De wijk Tuindorp in Maarn is oorspronkelijk gebouwd voor spoorwegpersoneel. © Marc vd Kort

Woningbouwvereniging Maarn biedt klushuis aan voor 400 euro huur in de maand

Woningbouwvereniging Maarn biedt per jaar bij wijze van experiment twee tot drie huurwoningen aan als kluswoning. De woningbouwvereniging heeft zelf het geld niet om grootschalige renovatie van de woningen in de Maarnse wijk Tuindorp te financieren. De nieuwe huurders van de kluswoningen - een gemeentelijk monument - krijgen wel een flinke huurkorting.

Het gaat om 69 woningen die in de jaren 1923 en 1924 zijn gebouwd voor het personeel van de Nederlandse Spoorwegen. Maarn kende destijds een groot rangeerterrein. Van de 69 woningen zijn er inmiddels 29 volledig gerenoveerd en verduurzaamd. Door dit project hoopt de woningbouwvereniging nieuwe huurders te trekken.

Volgens bestuurder Peter de Langen van de woningbouwvereniging zal de huur voor een kluswoning tussen de drie- en de vierhonderd euro liggen. Een gerenoveerde woning heeft een huurprijs van 710 euro. „We gaan uit van een investering van tussen de 10.000 en 15.000 euro per woning”, legt De Langen uit. „Een huurder die in aanmerking wil komen voor een kluswoning moet eerst een plan indienen. Dat bekijken wij voordat er een huurcontract wordt getekend.”

Monument

Het hele woningcomplex Tuindorp is een gemeentelijk monument. Het verrees na de Eerste Wereldoorlog met de Engelse 'company towns' als voorbeeld, een bedrijfsdorp dat vrijwel geheel zelfvoorzienend moest zijn. Daarom hadden de woningen ook veel grond om bijvoorbeeld eigen groenten te kunnen verbouwen. Negen jaar geleden is Tuindorp gemeentelijk monument geworden.

De huurder is binnen de beperkingen van wat er mag worden verbouwd aan een gemeentelijk monument vrij om te investeren in de woning. Een nieuwe badkamer, een nieuwe keuken, het kan allemaal. Voor de centrale verwarming is de woningbouwvereniging verantwoordelijk.

Verborgen parel

Volgens De Langen komen alleen woningen die vrij komen in aanmerking voor deze regeling. De woningen worden regionaal aangeboden om huurders uit de hele regio een kans te bieden in aanmerking te komen voor een kluswoning. Volgens De Langen is Tuindorp een beetje een verborgen parel op de Utrechtse Heuvelrug. „Het is op loopafstand van het station. Met de trein ben je met tien minuten in Utrecht en je zit midden in de bossen.”

De woningbouwvereniging houdt bij de verbouwing wel een vinger aan de pols. Daarnaast kunnen er diverse subsidies worden aangevraagd voor het verduurzamen van de woningen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht