Woningbouwvereniging Maarn biedt klushuis aan voor 400 euro huur in de maand
Woningbouwvereniging Maarn biedt per jaar bij wijze van experiment twee tot drie huurwoningen aan als kluswoning. De woningbouwvereniging heeft zelf het geld niet om grootschalige renovatie van de woningen in de Maarnse wijk Tuindorp te financieren. De nieuwe huurders van de kluswoningen - een gemeentelijk monument - krijgen wel een flinke huurkorting.
Delen per e-mail
Het gaat om 69 woningen die in de jaren 1923 en 1924 zijn gebouwd voor het personeel van de Nederlandse Spoorwegen. Maarn kende destijds een groot rangeerterrein. Van de 69 woningen zijn er inmiddels 29 volledig gerenoveerd en verduurzaamd. Door dit project hoopt de woningbouwvereniging nieuwe huurders te trekken.
Volgens bestuurder Peter de Langen van de woningbouwvereniging zal de huur voor een kluswoning tussen de drie- en de vierhonderd euro liggen. Een gerenoveerde woning heeft een huurprijs van 710 euro. „We gaan uit van een investering van tussen de 10.000 en 15.000 euro per woning”, legt De Langen uit. „Een huurder die in aanmerking wil komen voor een kluswoning moet eerst een plan indienen. Dat bekijken wij voordat er een huurcontract wordt getekend.”
Monument
Het hele woningcomplex Tuindorp is een gemeentelijk monument. Het verrees na de Eerste Wereldoorlog met de Engelse 'company towns' als voorbeeld, een bedrijfsdorp dat vrijwel geheel zelfvoorzienend moest zijn. Daarom hadden de woningen ook veel grond om bijvoorbeeld eigen groenten te kunnen verbouwen. Negen jaar geleden is Tuindorp gemeentelijk monument geworden.
De huurder is binnen de beperkingen van wat er mag worden verbouwd aan een gemeentelijk monument vrij om te investeren in de woning. Een nieuwe badkamer, een nieuwe keuken, het kan allemaal. Voor de centrale verwarming is de woningbouwvereniging verantwoordelijk.
Verborgen parel
Volgens De Langen komen alleen woningen die vrij komen in aanmerking voor deze regeling. De woningen worden regionaal aangeboden om huurders uit de hele regio een kans te bieden in aanmerking te komen voor een kluswoning. Volgens De Langen is Tuindorp een beetje een verborgen parel op de Utrechtse Heuvelrug. „Het is op loopafstand van het station. Met de trein ben je met tien minuten in Utrecht en je zit midden in de bossen.”
De woningbouwvereniging houdt bij de verbouwing wel een vinger aan de pols. Daarnaast kunnen er diverse subsidies worden aangevraagd voor het verduurzamen van de woningen.
Verder in het nieuws
-
Zzp’ers van failliete Joost Zorgt werken door, maar krijgen geen loon
Zzp’ers die voor de failliete thuiszorginstelling Joost Zorgt werken, trekken aan de bel omdat zij hun werkzaamheden wel blijven doen, maar er niet voor betaald krijgen. -
Update Verdacht pakketje Rabobank Culemborg blijkt vergeten tas
Het verdachte pakketje dat even voor 19.00 uur werd gevonden bij een filiaal van de Rabobank aan de Boerenstraat in Culemborg, blijkt een vergeten tas te zijn. De politie heeft de straat weer vrijgegeven. -
video 🍦IJssalon Luciano ontwaakt uit winterslaap: ‘Dit weer roept om ijs!’🍨
-
PREMIUM
‘Ga je wassen, zwarte lul!’ is de druppel: spelersgroep Argon wil niet verder met trainer
-
RTL Z promoveert wethouder Utrechtse Heuvelrug per ongeluk tot burgemeester
Er was volop verbazing toen RTL Z in een uitzending over de presentatie van de route van de Vuelta plotseling Chantal Broekhuis als burgemeester van de Utrechtse Heuvelrug presenteerde. De wethouder van sport was in Breda om te horen waar het peloton van de Ronde van Spanje tijdens de tweede etappe in 2020 door de gemeente zal rijden.
-
Netflix voor cultuurliefhebbers heeft nog honderd leden nodig voor start in Utrecht
Netflix, maar dan voor cultuurliefhebbers. Dat is We Are Public. Tegen een maandelijks bedrag van 17 euro kan iedereen met de We Are Public-pas gratis naar tientallen voorstellingen, films en tentoonstellingen. Met nog honderd aanmeldingen te gaan, wordt de officiële start op zaterdag nog spannend. -
Advocaat snapt kritiek op komst Kramer en Bazoer niet: ‘We willen meedoen in play-offs, toch?’
Volop werd er gediscussieerd over het aantrekken van de jongens ‘met een krasje’ bij FC Utrecht deze winter: Michiel Kramer en Riechedly Bazoer. Trainer Dick Advocaat begrijpt de negatieve teneur niet zo. -
Kritiek op actieplan Samen voor Overvecht: het is een ‘mooi weer-folder’
Een ‘goedmakertje’. ‘De ambitie is positief, maar er zijn nog veel vragen en zorgen’. En ‘een mooi weer-folder’. Op een juichend onthaal in de wijk van zijn deze week gelanceerde plan Samen voor Overvecht kan de Utrechtse wethouder Kees Diepeveen nog niet rekenen.
In samenwerking met indebuurt Utrecht