Volledig scherm
PREMIUM
Gerard van Doorn staat met zijn spullen op straat © AD

Woningzoekende Mary (60) uit Vleuten is het zat en maakt statement: ze zet haar verlamde man op straat

Mary van Doorn (60) uit Vleuten is het zat. Ze zoekt al vijf jaar lang naar een geschikte sociale huurwoning waar haar man Gerard (69) niet in de woonkamer hoeft te leven. Twee urgentieverklaringen en vele telefoontjes later zit er volgens haar maar één ding op: een statement maken.

Volledig scherm
Gerard en Mary in de woonkamer. © Marnix Schmidt

Van Doorn zet haar man donderdagmiddag letterlijk met al zijn toebehoren op straat, zodat iedereen kan zien hoe het er bij hen in de woonkamer uitziet. Sinds Gerard vijf jaar geleden door een ongeluk een dwarslaesie en een paar weken later een herseninfarct kreeg, staat het daar namelijk vol spullen. Een bedlift, een groot bed, een rolstoel en nachtkastjes nemen de meeste ruimte in beslag. Plek om visite te ontvangen of zelf eens gezellig televisie te kijken en te kletsen met zoon Lukas (18) en tweede echtgenoot Hans (68), is er niet meer.

Gerard kan sinds het ongeluk moeilijk praten en alleen nog zijn armen gebruiken. ,,Of, zoals ik weleens gekscherend zeg: de afstandbediening te gebruiken. Hij is fervent televisiekijker.” Hij kan nog wel goed nadenken. Gerard krijgt 24 uur per dag thuiszorg en wordt ’s ochtends in de woonkamer door hen gewassen en in de rolstoel gezet en rond 18.00 uur weer in bed gelegd. ,,Het zou zo fijn zijn voor Gerard als hij weer kan douchen. En voor mij ook, want ik kan je vertellen: als ik zit te ontbijten en de Thuiszorg is met Gerard bezig dan ruikt het hier niet naar roosjes.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht